Praznicul Învierii Domnului a cuprins sfintele lăcașuri în lumină, în bucuria unirii în rugăciune a credincioșilor sătmăreni ortodocși și greco-catolici de a mărturisi cu tot sufletul că ”Hristos a Înviat!”. Acest salut creștinesc s-a auzit pe buzele tuturor în Noaptea de Înviere și totodată la celelalte momente liturgice închinate praznicului Sfintelor Paști, un salut aducător de pace, speranță și bucurie. Cu acest salut s-au întâmpinat credincioșii acum, de Sfintele Paști, dar și pe toată perioada ce va urma până la praznicul Înălțarii Domnului.
”Hristos a înviat din morți cu moartea pe moarte călcând și celor din morminte viață dăruindu-le! Și nouă ne-a dăruit viață veșnică, să ne închinăm Sfintei Învierii Lui celei de a treia zi!” s-a auzit la slujba Învierii Domnului nostru Iisus Hristos.
Și de această dată credincioșii sătmăreni au participat în număr mare la toate cele ale praznicului.
Sfânta Lumină a ajuns pentru a 15-a oară la Satu Mare, fiind prilej de bucurie și recunoștință pentru acest dar minunat de sărbători.
Apoi, participarea la slujba Învierii Domnului urmată de Sfânta Liturghie, binecuvântarea coșurilor cu bucate, primirea sfintelor paști cât și răspunsul la chemarea bisericii la Slujba Vecerniei – A doua înviere din prima zi de Paști. Toate aceste momente înălțătoare au conturat caracterul sărbătoresc al celui mai important praznic al creștinătății.
De Sfintele Paști în mijlocul credincioșilor s-a aflat Preasfințitul Părinte Timotei Sătmăreanul arhiereu vicar al Episcopiei Ortodoxe a Maramureșului și Sătmarului prin participarea la Slujba Învierii la Catedrala Adormirea Maicii Domnului și la slujba Vecerniei – A doua Înviere, la Biserica Sfinții Împărați Constantin și Elena din Satu Mare, cap pod Golescu.
Cu mare bucurie au întâmpinat Sfintele Sărbători Pascale și credincioșii români din Italia.
În mulțimea de credincioși din noaptea de Înviere s-au regăsit și familii din județul Satu Mare care au păstrat tradiția locurilor natale și au dus la biserică coșul cu bucate spre a fi binecuvântat, a precizat sătmăreanul Honorius Barnișca. N-au lipsit pasca, ouăle roșii și alte bunătăți pe care sătmărenii le pun cu mare drag an de an pe masa de sărbători. Însă în afara pregătilor pentru cele ale praznicului s-a remarcat bucuria de a fi împreună la slujba din Noaptea de Înviere, un moment al comuniunii pe care românii l-au trăit cu intensitate.