Miercuri, 15 mai, va fi lansată la Satu Mare cartea ”Măruntaiele minții se află în inimă”, având ca subiect legătura zbuciumată dintre Friedrich Nietzsche și Lou Salome și caietul umplut cu gânduri de filosoful german în acea perioadă, în anul 1882.
Lansarea va avea loc într-un cadru relaxat și primitor, la Mega Net & Terasa Mega, pe strada Păuleștiului, lângă biserica romano-catolică Sf. Tereza a Pruncului Isus. Ca să poată ajunge toți cei interesați, lansarea va începe la ora 18.
Invitații serii vor fi Dr. Lia Ardelean, șef secție Psihiatrie la Spitalul Județean Satu Mare, Carol Erdos, actor și fost director al Teatrului de Nord, Remus Octavian Câmpean, editorul cărții prin Editura Rocade din Cluj-Napoca, alături de traducătorul și prefațatorul volumului, fostul ziarist sătmărean Vasile Andreica.
L-am întrebat pe Vasile de ce consideră importantă apariția acestei cărți.
”Mi se pare o realizare importantă pentru că e prima incursiune editorială propriu-zisă în caietele postume ale lui Nietzsche în limba română (din câte știu nu s-a mai publicat decât ”Voința de putere”, selecția făcută de Elisabeth, sora lui, de ici și colo, fără nicio ordine cronologică clară). Mi se mai pare importantă pentru că demonstrează practic ideea lui Nietzsche conform căreia filosofia este profund influențată de biografie.
Caietul postum din 1882 e consistent, antrenant, amuzant pe alocuri, aduce perspective noi asupra unor teme de gândire pe care filosoful le expune destul de abrupt în cărțile publicate, este rodul unui contact intelectual și emoțional fecund și – mai ales – ne prezintă un Nietzsche omenesc, prea omenesc. Gândurile de aici răzbat până departe în opera sa și ne pot inspira și pe noi astăzi.”
Am fost curioși să aflăm ce l-a îndemnat pe Andreica să se aplece asupra gândurilor lui Nietzsche.
”În ultimii ani am fost preocupat să aflu punctele de cotitură ale istoriei și gândirii umane, să înțeleg cum am ajuns ca omenire la lumea în care trăim azi. Iar Nietzsche este unul dintre aceste personaje-cheie ale istoriei. Neglijat în timpul vieții, a devenit după căderea sa mentală o inspirație pentru schimbarea gândirii europene. Lumea contemporană, individualistă, relativistă, cu accentele ei pe dezvoltarea de sine și integrarea părților obscure sau reprimate ale psihicului, e de neconceput fără Nietzsche.”
Am mai vrut să aflăm cum de a fost ales momentul întâlnirii cu Lou Salome pentru a fi detaliat în această carte.
”Lou a fost cea mai mare iubire și cea mai mare dezamăgire trăită de Nietzsche. Ea l-a făcut mai radical, mai puțin dispus la compromisuri. Am spus povestea lor pe larg în introducerea cărții. Am subliniat acolo felul în care Nietzsche a devenit extrem de singur și extrem de supărat pe morala burgheză ipocrită și creștinismul de fațadă. Ca profesor de filologie clasică, avea acces la textele originale ale antichității și comparația pe care el o face mereu între vechii greci și lumea creștină – mai ales așa cum a cunoscut-o el în Germania – devine tot mai acidă în timp. Să nu uităm că imediat după episodul Lou el va începe să scrie epopeea lui Zarathustra al său, în care tonul ironic al cărților ce au precedat-o devine profetic și din ce în ce mai aspru.
Și totuși, după cum vor descoperi cititorii cărții noastre, Nietzsche ni se arată uman, vesel, emoționat pe alocuri, dornic de dragoste și împărtășire, în vara și toamna în care era luminat de pasiunea pentru Lou. Din caietul său de atunci – pe care l-am tradus integral și care conține aproape 500 de aforisme – vedem cum se naște mai întâi speranța sa, apoi dezamăgirea sa. Ce va fi însemnat Lou pentru el deducem aflând că gândul îl poartă la Beatrice a lui Dante. Din păcate, intrigile surorii sale nu i-au permis să facă din amintirea acestei iubiri mai curând intelectuale o lumină pentru tot restul vieții, iar el avea să-și reproșeze asta până la final. Vom povesti mai multe, desigur, în seara lansării.”
Vasile Andreica, născut la Satu Mare în 1978, a publicat volume de poezie (”O carte de poezie”, ed. Contraste Culturale, 2020; ”Esența vie”, ed. Școala Ardeleană, 2022), dramaturgie (”O carte de teatru”, ed. Contraste Culturale, 2020) și confesiuni (”Scrisori de inimă roșcată”, ed. Olimpias, 2022). Ca traducător, a contribuit la trei cărți apărute la editura Școala Ardeleană: ”The Intelligence of Matter” de Dumitru Constantin Dulcan (2021), ”Mai putem salva lumea? Confesiunile unui ecologist convertit la ortodoxie” de Paul Kingsnorth (2023) și ”Ultimul tren spre Vest. O retrospectivă a aderării României la UE” de Jochen M. Richter (2023).