Mai multe focare de rabie confirmate în județul Satu Mare. Vaccinarea contra turbării a animalelor de companie este obligatorie

by Stefania Crisan

Patru focare de rabie confirmate pe raza județului

Satu Mare cât și identificarea  cadavrelor de animale sălbatice în zona Berveni și Tiream au fost problemele stringente pentru care prefectul Radu Roca a convocat astăzi , 27.02.2024 , o ședință de urgență cu reprezentanții următoarelor instituții: Oficiul Fitosanitar Satu Mare, Garda Forestieră Județeană , Poliția Animalelor, primăria Micula, Asociațiile de Vânători din județ, Garda de Mediu, Inspectoratului de Jandarmi Județean și Poliției de Frontieră.

Directorul Direcției Sanitare Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, Nicolae Dumuța a prezentat principalele măsuri stabilite în vederea lichidării focarelor cu respectarea planului de măsuri pentru controlul rabiei.

Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Satu Mare recomandă tuturor deținătorilor de câini și pisici, vaccinarea de urgență a acestora și consemnarea în carnetele de sănătate.

Ca măsură suplimentară la nivelul comunei Micula a fost dispusă identificarea și gestionarea câinilor fără stăpân ținând cont de riscul epidemiologic ridicat legat de această boală gravă atât la animale cât și la om.

” Am ținut să convoc la această ședință și reprezentanții Asociațiilor de Vânători pentru ca împreună să reușim stingerea rapidă a focarelor de rabie. S-au transmis deja mesaje RO ALERT pentru ca populația din zonele afectate să cunoască pericolul apariției focarelor de rabie. Trag un semnal de alarmă către populație, vaccinarea antirabică a animalelor de companie este obligatorie ” – a transmis prefectul județului Satu Mare, Radu Roca.

Legat de situația creată la Berveni și Tiream unde au fost identificate cadavre de animale sălbatice, prefectul Radu Roca a făcut un apel către fermierii și proprietarii de terenuri agricole din județ să respecte modul de utilizare de produse biocide , rodenticide să respecte modul de utilizare prevăzut în prospectul acestora.

”În zona Berveni și Tiream au fost identificate cadavre ale unor animale din fondul cinegetic, care ar fi consumat produse utilizate la combaterea rozătoarelor de pe suprafețele culturilor de toamnă.

Facem apel la fermierii, proprietarii de terenuri cultivate ca în momentul utilizării unor produse biocide, rodenticide să respecte modul de utilizare prevăzut în prospectul acestora, pentru a nu expune animalele sălbatice, respectiv domestice, la ingerarea accidentală a acestor substanțe” a adăugat prefectul, Radu Roca.

 

You may also like

Leave a Comment