Sfintele Paști, sărbătoarea Luminii, se întâmpină în casele creștinilor cu masa plină de bunătăți. Dintre toate, pasca și cozonacul rămân în fruntea preferințelor. La Tarna Mare, doamna Ileana Conioși, mama cunoscutului profesor, poet și fotograf, Vasile Conioși Mesteșanu este neîntrecută în pregătitul păștilor.
Gata scoase din cuptor, aceaste pâini aurii, dulci și aromate aproape că surâd la cât de rumene și frumoase s-au făcut semn al dragostei și hărniciei mâinilor care le-a plămădit. Una dintre păști va fi pusă în coșul cu bucate pe care familia Conioși Mesteșanu îl va duce spre a fi binecuvântat în ziua de Paști.
Azi, în Joia Mare după tradiție se fac coptăturile. Se coace pasca, cozonacul și se vopsesc ouăle. Femeile care cunosc această tradiție o respectă cu sfințenie. În tradiția populară specifică județului nostru există o rânduială a pregătirii bucatelor pentru Sfintele Paști. Tot așa de pildă, sâmbăta se pregătesc mâncărurile cu carne, friptura, drobul, dar și alte bunătăți care vor îmbelșuga masa de sărbători.
Foto – Vasile Conioși Mesteșanu