ISU Someș Satu Mare – Simulare a unui accident rutier produs pe noul pod în construcție

by Stefania Crisan

Inspectoratul pentru Situații de Urgență Someș a derulat în cursul zilei de joi, 22 februarie 2024 un exercițiu cu forțe și mijloace în teren pentru gestionarea situațiilor de urgență produse de un accident rutier. Locul ales pentru acest exercițiu  a fost podul nou aflat în construcție.

Exercițiul a fost coordonat și evaluat de comanda unității.La fața locului a fost present și prefectul județului Satu Mare,Radu Roca, el având și calitatea de președinte al Comitetului Județean pentru Situații de Urgență.

Din datele Inspectoratului pentru Situații de Urgență aflăm cum s-a derulat întregul scenariu:

Astăzi, 22 februarie la orele 11.30, Dispeceratul ISU Satu Mare a fost anunţat despre  producerea unui accident rutier pe podul aflat în construcţie din municipiul Satu Mare, în urma căruia  autoturismul implicat a  sărit de pe pod,  căzând la baza podului, într-o zonă greu accesibilă.

Din primele informații, în interiorul autoturismului  se aflau 4 ocupanți dintre care 3 persoane s-au autoevacuat, iar una rămânând încarcerată și căzând în gol cu automobilul.

La locul indicat s-au deplasat 16 cadre militare ale Detaşamentului de Pompieri Satu Mare, cu o autospecială de primă intervenție pentru lucrul cu apă de înaltă presiune și hidroperforare, o autospecială destinată intervențiilor pentru descarcerare, o autospecială de salvare la înălțime, o ambulanţă SMURD și echipajul de Terapie Intensivă Mobilă de la nivelul județului.

Pompierii au început simultan acţiunile de salvare a celor trei persoane, executând operaţiunile în ordinea în care să asigure cât mai multe şanse victimelor.

În acelaşi timp, un alt echipaj s-a ocupat cu descarcerarea ocupantului maşinii căzută la baza podului, în urma impactului.

După ce a fost descarcerată victima din autoturism, aceasta a fost ridicată la nivelul ambulanțelor situate pe pod, cu ajutorul autoscării.

Problemele de urmărit au fost:

– însuşirea teoretică și practică a concepției de acțiune stabilită prin planul organizării şi desfăşurării exerciţiului, avându-se în vedere datele culese de pe teren şi antrenarea întregului personal al subunității în executarea atribuţiunilor ce le revin pe timpul unei eventuale intervenţii la obiectivul propus;

– organizarea şi verificarea funcţionării sistemului de comunicaţii între garda de intervenţie şi dispeceratul inspectoratului;

– verificarea capacităţii operaţionale a subunităţii şi a măsurilor de asigurare logistică a acţiunilor de intervenţie;

– actualizarea şi perfecţionarea concepţiei de intervenţie în funcţie de modificările intervenite în obiectiv.

În acest execițiu au fost angrenați și 3 voluntari ISU Satu Mare care au ”jucat” rolul de victime și au respectat scenariul în dinamică, până la cel mai mic detaliu, astfel încât acesta să reflecte realitatea unei situații de urgență cu care pompierii se pot confrunta în orice moment. 

You may also like

Leave a Comment