ISU Satu Mare: De la începutul anului au avut loc aproximativ 10 incendii de vegetație uscată

by Stefania Crisan

Inspectoratul pentru Situații de Urgență ”Someș” Satu Mare a susținut, luni, 4 martie 2024, o conferința de presă la încheierea perioadei dedicată Săptămânii Protecției Civile, 25 februarie – 4 martie 2024. Datele de bilanț au fost prezentate de comandantul ISU Satu Mare, locotenent colonel, Ovidiu Leuca și ofițerul de presă, Alexandra Pop.

Pentru început a fost rememorat cutremurul de la 4 martie 1977, cu numeroase pierderi de vieți omenești, cu 11.300 de persoane care au fost rănite și 35.000 de locuințe distruse.

Săptămâna Protecției Civile a rezervat o serie de activități în care a fost implicată  populația județului Satu Mare de la cel mai mic până la cel mai mare amintind aici: Zilele Porților Deschise, Miercurea Alarmelor, ”Nu tremur la cutremur”, etc. Circa 400 de elevi și personal didactic au participat la Zilele Porților Deschise, iar 65 de unități administrativ teritoriale au derulat exerciții de stingere a incendiilor și informări cu caracter preventiv. De asemenea, au fost derulate activități specifice de informare în cadrul lăcașurilor de cult, la Catedrala Adormirea Maicii Domnului din Satu Mare și Mănăstirea Scărișoara, personalul clerical, dar și credincioșii fiind puși în temă cu aspecte importante cu rol de intervenție, prim ajutor, dar și cu caracter preventiv.

În același interval de timp, sătmărenii care au ajuns prin marile centre comerciale au putut să afle de la personalul și voluntarii ISU principalele măsuri de prim ajutor, de resuscitare etc.

Conducerea instituției a ținut să mulțumească și pe această cale populației pentru implicarea în activitățile derulate, copiilor și tinerilor care dau speranțe asupra unui viitor cu o societate civilă responsabilă și receptivă față de tot ce înseamnă binele comunității.

Referitor la incendiile de vegetație uscată, conducerea ISU Satu Mare a precizat că în acest an au avut loc aproximativ 10 astfel de situații la nivelul județului nostru. Antecedentele din ultimii ani, cu numeroase astfel de cazuri i-au determinat pe pompieri să constituie o comisie de prevenire a incendiilor vegetației uscate care să pună la punct un set de măsuri pentru limitarea unor astfel de nenorociri ce pot afecta inclusiv persoane nevinovate, clădiri din proximitatea locului unde s-a produs incendiul, incendii de pădure etc.

Așa cum a subliniat comandantul unității, lt.col. Ovidiu Leuca, după fiecare incendiu de vegetaţie uscată sau miriște de pe terenurile arabile, ISU înaintează, în baza protocolului de colaborare,  Agenției Județene de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) coordonatele geospaţiale ale locului în care s-a produs evenimentul.

You may also like

Leave a Comment