La 100 de ani, Augustin Lenghiel din Cig are câteva sfaturi de viață pentru sătmăreni

by Stefania Crisan

 Augustin Lenghiel din localitatea Cig este unul dintre centenarii județului Satu Mare. A împlinit 100 de ani de curând, fiind sărbătorit de familie, prieteni, cunoștințe, de toți cei dragi ai lui. Sfatul bătrânului este ca omul să fie cumpătat în toate, să-și respecte semenii și să evite certurile. Celor   apropiați  le-a mai dat un sfat, și anume să se ferească de ”doctori, de poliție și de bănci”.

În ziua în care domnul Augustin a marcat un secol de viață, i-a fost alături inclusiv Prefectul județului, Radu Roca și directorul de Cancelarie, Radu Iancu oferindu-I o diplomă aniversară și de asemenea, părintele protopop de Carei, Florian Mocan și părintele paroh Paul Ciprian care i-au oferit din partea Episcopiei Ortodoxe a Maramureșului și Sătmarului o diplomă omagială ”În semn de înaltă apreciere și aleasă prețuire pentru păstrarea cu fidelitate și statornicie a credinței orotdoxe strămoșești în cei 100 de ani de viață”.

De asemenea, protoiereul i-a dăruit o icoană cu chipul Mântuitorului. Surprizele s-au ținut lanț de ziua domnului Augusti.  Comunitatea de credincioși din Parohia Cig are o aleasă prețuire pentru dânsul, dovadă și prezența lor în număr mare la această sărbătoare  oferindu-i un coș frumos de trandafiri și un tort aniversar.

Domnul Lenghiel Augustin este căsătorit de 71 de ani, soția Florica are vârsta de 88 de ani, iar împreună au doi copii, Nelu de 70 de ani, Florica de 62 de ani, o nepoată Codruța de 40 de ani și un strănepot Sergiu de 5 ani.

Din scurta prezentare biografică făcută de Protopopiatul Ortodox Carei, aflăm că domnul Augustin a luptat în cel de-al doilea Război Mondial, a lucrat la C.A.P. și apoi la ,,Drumuri și Poduri”.

”Domnul Augustin ne-a mărturisit că toată viața lui nu s-a certat cu nimeni, a iubit pe toată lumea, a respectat pe toată lumea și a fost nelipsit de la biserică. Sfatul domniei sale către cei apropiați a fost să te ferești de ,,doctori, de poliție și de bănci”. Ne-a mai spus că în viață trebuie să fii cumpătat în toate și să te pregătești de moarte ,,că moartea nu poate fi cumpărată”. Este o enciclopedie vie și un exemplu pentru noi toți. A fost o binecuvântare pentru noi că am avut ocazia să-l sărbătorim la împlinirea vârstei de 100 de ani” a menționat Protopopiatul Ortodox Carei într-o postare pe pagina de facebook.

You may also like

Leave a Comment