Sălile expoziționale ale Muzeului de Artă din Piața Libertății nr.21 din Satu Mare găzduiesc de joi, 27 iunie 2024, una dintre cele mai așteptate și dorite expoziții– ”Ecouri din Sacralitate”. Cu un succes răsunător pe meleagurile clujene, acolo unde de câțiva ani se organizează această expoziție, iată că printr-o conlucrare rodnică expoziția a ajuns și la Satu Mare.
O astfel de ocazie, de a aduce la Satu Mare o expoziție de notorietate a stârnit interesul iubitorilor de artă, oamenilor de cultură prezenți în număr mare la vernisaj. Printre oaspeți s-a numărat episcopul romano-catolic de Satu Mare, Eugen Schonberger, părintele Ioan Roman, președintele Organizației Caritas Satu Mare și părintele protopop al Protopopiatului Greco-Catolic Satu Mare, pr. Eduard Fischer, pr. Marius Leabu, parohul Bisericii Calvaria.
Gazdele evenimentului, directorul Muzeului Județean Satu Mare, Daniela Bălu, alături de curatorul expoziției, Cristina Sabău Trifu și muzeograf, Amalia Erika Fetiko au vorbit despre unicitatea acestei expoziții exprimându-și totodată bucuria și recunoștința de a reuși să aducă în atenția publicului sătmărean expresii ale sacralității izvorâte din sufletul celor 49 de artiști căror lucrări formează expoziția de pe simezele Muzeului de Artă.
”Este o zi deosebită pe care am așteptat-o cu multă emoție, cu mult drag, pentru că acest eveniment pe care vi-l oferim prin bunăvoința și cu sprijinul doamnei Cristina Sabău-Trifu este un eveniment pe care ni l-am dorit foarte mult la Satu Mare” a spus în cuvântul de bun-venit directorul Muzeului Județean, Daniela Bălu.
Tot ca o referire la expoziția ”Ecouri din sacralitate”, Daniela Bălu a subliniat bucuria artistică și spirituală pe care o dă acest regal de artă sacră prin cele 100 de lucrări expuse.
Directoarea Muzeului Județean Satu Mare a dat citire unor gânduri transmise de fosta lor colegă, dr. Kiss Imola, expert în artă ecleziastică, prin grija căreia s-a realizat vernisajul expoziției la Cluj.
”Fiecare lucrare este o radiografie a sufletului artistului care vorbește despre divinitate, angoase, trăiri interioare” a subliniat printre altele dr. Kiss Imola în gândurile transmise sătmărenilor
Curatorul evenimentului, artista sătmăreancă, Cristina Sabău-Trifu, cea care a coordonat cu măiestrie organizarea expoziției a vorbit despre povestea din spatele acestui eveniment cu tradiție în spațiul artistic clujean și totodată pașii care au fost făcuți în direcția aducerii la Satu Mare. Iată că un gând exprimat în urmă cu o vreme, o dorință fierbinte a sufletului artistei a rodit în cele din urmă astfel încât bucuria să fie deplină și anume de a oferi sătmărenilor posibilitatea de a putea surprinde frumusețea unor astfel de lucrări.
Această manifestare artistică reunește lucrările a 49 de artiști talentați din Cluj-Napoca, Oradea, Satu Mare, Baia Mare, Sibiu, Odorheiul Secuiesc și Budapesta.
Prin lucrările expoziției (pictură, grafică, sculptură, fotografie și artă decorative) privitorul are ocazia să cunoască diferite ipostaze ale sacralității.
Artiștii expozanți sunt: Adorján Ilona, Balázs László, Balogh Borbála, Bányay Júlia, Bányay-Kedves Krisztina, Bordy Margit, Busuioc Cristina, Coman-Sipeanu Olimpia, Ciobanu Radu, Csata Hermina, Csorján Melitta, Darvay Tünde, Egri István, Farkas Melinda, Felházi Lenke-Zsuzsánna, Forró Ágnes, Gally A. Katalin, Giurgiu Antonela, Horváth Gyöngyvér, Jarda Pavel, Kolozsi Tibor, Koncz-Münich András, Koncz-Münich Judith, Kováts Ildikó, Lepedus Ildikó, Lorincz Lehel, Lukács Katalin, Marincaș Mira, Murádin Lovász Noémi, Oprișa Cristina Gloria, Otto-Christian Toth, Palkó Ernő, Paul-Trifu Lia, Radu Mărgineanu Minerva, Sabău-Trifu Cristina, Sasu Valer, Starmüller Géza, Starmüller Katalin, Székely Géza, Szemák Zsuzsa, Tornay Krisztina, Tudoran Clara-Livia, Varga Diana Rodica, Vass Csaba, Vdovkina Anastasia, Vetró András, Xantus Géza, Zilahi Nonó și Zoltán Katy.
„Ecouri din Sacralitate”, eveniment organizat de Muzeul Județean Satu Mare îi așteaptă pe sătmăreni să descopere profunzimea și diversitatea artei sacre. Expoziția va fi deschisă publicului larg în perioada 27 iunie – 28 iulie 2024.
Foto – Vasile Conioși Mesteșanu