După un vechi obicei, la Sâmbra Oilor au fost binecuvântate turmele și ciobanii

by Stefania Crisan

Ca de fiecare dată și în acest an, Sâmbra Oilor a dat prilejul participanților de a asista printre altele  la momentul binecuvântării păstorilor și a turmelor de oi înainte de începerea anului de pășunat. De altfel această sărbătoare este strâns legată de obiceiurile de la măsura oilor sau .  Are loc întâiul muls, consemnându-se drepturile la cota parte din produsele lactate ale fiecărui proprietar de oi. Totodată  există și o întreagă activitate ce precede măsura oilor pornind de la închiderea țarinilor, repararea sau construirea stânelor, înțărcatul mieilor, însemnarea oilor până la angajarea ciobanilor și arendarea suprafețelor pe care se va pășuna și multe altele.

De această dată la Sâmbra Oilor a putut fi surprinsă doar o etapă din întregul șir de obiceiuri ce țin de măsura oilor. Oile au fost adunate în țarc, au fost mulse după care preotul a citit rugăciunile de binecuvântare și a sfințit cu agheasmă. Părintele Gavrilă Botiș de la Parohia Ortodoxă din Moișeni a citit rugăciunile de binecuvântare, după care întocmai cum este obiceiul i-a binecuvântat cu agheaasmă pe ciobani și pe oile din țarc, în cazul de față, turma lui Văsîi a Monii din Certeze.

De la părintele Botiș am aflat că tradiția este de a se face rugăciunile de binecuvântare în prima zi când se scoate turma, la începutul sezonului pastoral, dar ea a fost prezentată și acum, de Sâmbra Oilor pentru a readuce în atenția oamenilor acest vechi obicei. De asemenea, am aflat că păstoritul a rămas una dintre îndeletnicirile localnicilor chiar dacă nu mai sunt la fel de multe turme ca în urmă cu zeci de ani, cel mai probabil și datorită plecării la muncă în străinătate, însă cu toate acestea cei rămași la vatră continuă să le practice cu plăcere.

You may also like

Leave a Comment