DSVSA Satu Mare avertizează sătmărenii să cumpere alimente doar din surse autorizate

by Stefania Crisan

Un restaurant din Carei a fost sancționat contravențional cu  10.000 de lei pentru nerespectarea normelor stabilite de Autoritatea Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, informează printr-un comunicat DSVSA Satu Mare. Sancțiunea a fost aplicată datorită unor neconformități privind intreținerea spațiilor de depozitare și de valorificare a produselor alimentare.

În cadrul controalelor derulate de DSVSA Satu Mare în perioada  19 – 26 aprilie 2024, au mai fost aplicate 9 avertismente, din care 3 la magazine alimentare și alte 6 la producători particulari de produse lactate și de legume fructe din piețele angro alimentare din Satu Mare. Avertismentele au fost date pentru manipularea necorespunzătoare a produselor aduse în piață, la comercializare.

Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor anunță pentru această perioadă o nouă rundă de acțiuni de control în traficul rutier, împreună cu Inspectoratul de Poliție Județean Satu Mare, pentru depistarea de transporturi ilicite de animale vii, carne de pasăre congelată sau refrigerată, ouă, precum și alte produse alimentare de origine animală sau non animal. După cum precizează conducerea instituției, scopul este acela de a preîntâmpina răspândirea unor boli infectocontagioase sau apariția unor toxiinfecții alimentare.

”În cazul în care, în urma controalelor efectuate, vor fi identificate produse alimentare fără respectarea condițiilor de igienă, sau alimente care nu se încadrează în parametrii de calitate și siguranță a alimentelor, prevăzuți de legislația în vigoare, inspectorii vor dispune, în regim de urgentă, măsuri de retragere din consum a acestora, precum și aplicarea de sancțiuni contravenționale, conform legislației în vigoare” menționează conducerea instituției.

De asemenea, în aceste zile premergătoare Sărbătorilor Pascale, Direcția Sanitară-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Satu Mare intensifică controalele în toate unitățile de pe raza județului nostrum. Sunt vizate acele societăți care procesează, prepară și comercializează  sortimente de produse alimentare de origine animală și non animală. DSVSA Satu Mare reamintește și sfătuiește totodată toți consumatorii, să nu cumpere carne în carcasă, carne tranșată, produse din carne, din surse nesigure, de la vânzători ambulanți, tarabe/ standuri din piețe sau târguri.  ”Anunțurile prin care se aduce la cunoștința consumatorilor că se vând / sacrifică miei, iezi, porci și se comercializează cârnați, șuncă și alte produse alimentare de origine animală sau non animală – paste făinoase și prăjituri de casă –  sunt tot mai dese pe paginile de socializare și  sunt câteodată un real pericol pentru consumatori. O dată cu încălzirea vremii, instituția noastră, recomandă tuturor consumatorilor să nu cumpere din surse necunoscute, necontrolate, neavizate, neautorizate/neînregistrate sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor, deoarece se expun unui pericol imens de îmbolnăviri grave atât pentru ei cât și pentru familiile acestora” avertizează inspectorii sanitar -veterinari

You may also like

Leave a Comment