De Ziua Instituției Prefectului au fost oferite plachete de merit pentru 30 de oameni din Cultura sătmăreană

by Stefania Crisan

Ziua Instituției Prefectului  a fost marcată la Satu Mare, marți, 2 aprilie 2024, printr-o festivitate de premiere a instituțiilor de cultură din județ prin acei oameni care au contribuit în mod substanțial la promovarea valorilor, tradițiilor și obiceiurilor specifice meleagurilor sătmărene. Momentul festiv a reunit în sala mare a Prefecturii autorități locale și județene, oameni politici, primari, directori din învățământ, etc.

Moderatorul evenimentului, Florin Mureșan, purtător de cuvânt al Instituției Prefectului a salutat audiența după care l-a invitat pe artistul de muzică populară Petrică Mureșan împreună cu toți cei de față să intoneze imnul de stat. Prefectul județului Satu Mare, Radu Roca a dat citire mesajelor transmise de vicepremierul Marcel Ciolacu și ministrul de interne al României, Cătălin Marian Predoiu cu ocazia Zilei Instituției Prefectului, după care s-a adresat celor prezenți prin sublinierea câtorva aspecte din ampla activitate pe care a derulat-o în ultimii doi ani în această calitate.

”Am marcat această zi împreună cu cei  care s-au aflat la conducerea acestei instituții din anul 1990 încoace. Anul trecut am  sărbătorit alături de reprezentanții de seamă din mediul economic, iar anul acesta am vrut să facem din Ziua Prefectului o sărbătoare a tradițiilor și culturii din județul Satu Mare. În ultimii doi ani de când Instituția Prefectului s-a mutat în casă nouă am încercat și cred că am reușit să ne deschidem larg ușile către  cetățeni. Și nu mă refer aici la cele peste 1900 de întâlniri cu aceștia, de audiențe și întâlniri pe care le-am desfășurat aproape zilnic, dimineața, chiar înainte de ora 8.00, de modul elegant și rapid a cererilor legate de pașapoarte sau matricole și nu în ultimul rând de numărul mare de evenimente pe care le-am  organizat noi sau în parteneriat cu alte instituții. (…) Acesta este până la urmă rostul Prefectului, de a fi alături de oameni, de a încerca să le rezolvăm problemele , de a prețui și respecta valorile din toate sferele” a spus prefectul.

Așa cum a subliniat Radu Roca, de această dată instituția pe care o reprezintă a ținut să le mulțumească reprezentanților din cultură și oamenilor din breaslă care promovează tradițiile și valorile sătmărene.

Prefectul Radu Roca a ținut să mulțumească în egală măsură tuturor instituțiilor colaboratoare, Consiliului Județean Satu Mare,  președinților de partid din Satu Mare, primarilor din județ, asigurându-i pe toți cei de față că este prefectul tuturor sătmărenilor indiferent de etnie, apartenență politică sau religioasă. De asemenea, prefectul Roca a mulțumit întregului personal din Instituția Prefectului cât și reprezentanților mass media pentru colaborare.

30 de personalități au fost premiate în cadrul momentului aniversar prin oferirea de plachete de recunoaștere și mulțumire pentru activitatea desfășurată în domeniul culturii.

Prefectul Radu Roca alături cei doi subprefecți, Romeo Pop și Altfatter Tamaș au oferit  plachetele aniversare și i-au felicitat pe reprezentanții instituțiilor de cultură după cum urmează:

 1. REMUS ȚIPLEA- FOTOGRAF
 2. SZŰCS JÓZSEF – CASTELANII 60 DE ANI CAREI
 3. SORIN BERINDEI – INEDIT
 4. BOGDAN GEORGESCU – DIRECȚIA DE CULTURĂ CAREI
 5. RADU CIOBANU – SCULPTOR
 6. KOVACS EMOKE – FILARMONICA DE STAT „DINU LIPATTI” SATU MARE
 7. MARIA GABRIELA RIST – FDG SATU MARE
 8. ORBAN ZSOLT – ACTOR, Trupa Harag Gyorgy
 9. IOAN NISTOR – poet
 10. GEORGE VULTURESCU – SCRIITOR
 11. LAVINIA GOSTE
 12. PETRICĂ MUREȘAN
 13. ROBERT LASZLO – CENTRUL JUDEȚEAN PENTRU CONSERVAREA ȘI PROMOVAREA CULTURII TRADIȚIONALE SATU MARE
 14. MIRCEA DEAC – ȘCOALA DE ARTE SATU MARE
 15. SIMINA POP – CASA de Cultură Dr. Augustin Mircea” Ardud
 16. ANCA VOLȘIK – CASA ORĂȘENEASCĂ DE CULTURĂ NEGREȘTI-OAȘ
 17. ADRIAN PAȘCA – ANSAMBLUL FOLCLORIC „CEATĂRA” CAREI
 18. GRUPUL VOCAL MICULEANCA ( Radu Roca)
 19. ANCA CHIȘ – ANSAMBLUL FOLCLORIC „CODRULEȚUL”
 20. DRD. BIANCA ANGELA CIONCA – ANSAMBLUL FOLCLORIC „FLORILE TĂRNII”
 21. GERGELY BUTKA – CENTRUL CULTURAL „G.M. ZAMFIRESCU “
 22. LICEUL DE ARTĂ AUREL POPP SATU MARE IULIA NICHITA SULYOK
 23. DUMITRU PĂCURARU – REVISTA „POESIS”
 24. VALERIU IOAN – vicepreședinte UNIUNEA ZIARIȘTILOR PROFESIONIȘTI DIN ROMÂNIA – FILIALA SATU MARE
 25. FELICIAN POP –  președintele Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, filiala Satu Mare
 26. LOREDANA ȘTIRBU – REVISTA „CRONOGRAF”
 27. RADU ULMEANU – REVISTA „ACOLADA”
 28. LIVIU MARTA – MUZEUL JUDEȚEAN SATU MARE
 29. ZAMFIR DANCIU – DIRECȚIA DE CULTURĂ SATU MARE  
 30. RADU BOTAR – ACTOR  

În cadrul festivității au avut loc câteva momente artistice susținute de:  elevi ai Școlii de Arte Satu Mare, secția folclor, secția  muzică ușoar, Ansamblul Folcloric Florile Tărnii, iar la final, de artista, Lavinia Goste.

Reamintim faptul că în acest an se împlinesc 160 de ani de atestare a Instituției Prefectului, termenul de ”prefect” fiind instituit prin lege la 1864. Din anul 2019, la data de 2 aprilie se sărbătoreste Ziua Instituției Prefectului.

You may also like

Leave a Comment