Grupul de inițiativă pentru ridicarea unui monument Eminescu la Satu Mare explică pe larg motivele pentru care se dorește o astfel de lucrare în urbea sătmăreană, simbol al identității trăitorilor acestor meleaguri. Redăm în rândurile de mai jos argumentul inițiatorilor acestui demers cultural.
” De ce un Monument Eminescu la Satu Mare și de ce acum? Pentru că Mihai Eminescu este unanim acceptat ca fiind poetul național al României, pentru că anul acesta se împlinește o cifră rotundă, 175 de ani, de la nașterea lui.
Ar mai fi un motiv: în decursul celor o sută și ceva de ani de la Unire, s-a tot încercat să se ridice un monument Eminescu, dar nu s-a reușit decât amplasarea unor busturi nereprezentative. Primul în anul 1924, realizat de un oarecare Kaiszler, lucrare dispărută în furtunile istoriei, la fel ca autorul. La o lungă distanță în timp, în anul 1958 s-a amplasat un al doilea bust, tot în fața liceului Eminescu, realizat de obscur sculptor, fără operă, necuprins în dicționarul sculptorilor români, devenit actor de comedie, un individ cu un profil psihologic, discutabil. Cine este curios poate consulta site-ul ziarului Observatorul din Canada unde marele iubitor de personalități, îi face un portret de pomină acelui Mircea Bogdan. De asemenea, Mircea Bogdan poate fi văzut îi în câteva filmulețe de pe YouTube în filmul „Haiducii”, alături de Amza Pelea.
Artistul care dă o imagine a lui Eminescu într-un spațiu public trebuie să fie el însuși demn să se apropie de un simbol național cum este Mihai Eminescu. Trebuie recunoscut faptul că un rol esențial în întreținerea cultului lui Eminescu l-a avut, și îl are, școala care îi poartă numele chiar de la înființare, anul 1919.
Din aceste considerente, și nu numai, grupul de scriitori sătmăreni, propun începerea unei acțiuni de popularizare a însemnătății poetului național Mihai Eminescu, dar și demararea unei acțiuni de strângere de fonduri pentru ridicarea unui monument adevărat dedicat perpetuării memoriei celui care reprezintă punctul cel mai înalt la care s-a ridicat poezia românească în întreaga ei evoluție.
Printre cei care au realizat o serie de machete pentru un monument Eminescu s-a numărat și Aurel Popp. (Schițele pot fi văzute în albumul „În atelierul unui mare artist, Aurel Popp”, de Dumitru Păcuraru, editura Tracus Arte, București, 2018).
Un alt mare sculptor, Oskar Han, prieten cu Aurel Popp, de asemenea, a realizat o machetă nerealizată. Ambele machete din cauza dimensiunilor uriașe, care implicau costuri pe măsură, au rămas în stadiu de proiecte. Arta adevărată este scumpă. De aceea vedem atâtea capete cocoțate pe câte un stâlp de beton placat cu marmură ieftină în toate localitățile, sate, orașe, municipii. O statuie adevărată, monumentală, trebuie să scoată în evidență personalitatea celui imortalizat în marmură sau bronz, nu trăsăturile fizice, burta, barba, sau părul dat pe spate.
Un astfel de monument merită să aibă Mihai Eminescu în Satu Mare. Și îl va avea dacă sătmărenii vor da, vorba aia, de pe vremuri, „Dai un leu pentru Ateneu”.
Să ne amintim ce spunea Kelemen Hunor la dezvelirea statuii poetului Sandor Petőfi în Satu Mare, în octombrie 2023. „A trebuit să treacă un secol și jumătate până când orașul să-l cinstească pentru prima dată cu un bust, iar apoi încă două decenii înainte ca o statuie a lui Sándor Petőfi să stea acum dreaptă în Szatmárnémeti. Primarul știe că ridicarea unei statui în cinstea cuiva nu este doar un act de recunoaștere, ci și o declarație a cine suntem ca oraș și ca comunitate. Știți că statuia celui mai mare poet al nostru nu este doar despre moștenirea culturală și angajamentul față de artă, ci și despre identitate națională și mândrie națională. Cu alte cuvinte, despre tot ceea ce definește această comunitate”, a spus Kelemen Hunor, felicitându-i pe toți cei care au contribuit la instalarea statuii, precum și pe cetățenii din Szatmár, care au contribuit la realizarea creației sculptorului Árpád Deák din Oradea din prin donație publică.
Primarul Kereskenyi declara: „Ideea ridicării statuii a fost lansată de conducerea UDMR a orașului în toamna anului trecut, ( adică în anul 2022), iar consiliul de administrație al Fundației Identitás Alapítvány Satu Mare a îmbrățișat inițiativa ca una foarte bună. I-am cerut sculptorului Árpád Deák din Oradea, a cărui lucrări precum bustul lui Ferenc Rákóczi de lângă Biserica cu lanțuri și statuia lui István Széchenyi din parcul central sunt apreciate în orașul nostru. Mulțumesc artistului pentru munca depusă, a spus primarul Kereskenyi. În același context, primarul municipiului Satu Mare, domnul Kereskenyi Gabor, a spus: „De asemenea, aș dori să mulțumesc conducerii municipiului și județului Satu Mare, guvernului Ungariei și antreprenorilor, precum și persoanelor private care au participat la donația publică”.
Așadar, într-un an, din toamna anului 2022, până la dezvelirea monumentului, la 23 octombrie 2023, a trecut doar un an. Așa trebuie să facă un primar să se miște lucrurile. Prin urmare, dacă lansăm acum inițiativa, însemnă că anul viitor, în cinstea zilei de naștere a poetului Mihai Eminescu, desemnată drept Ziua Culturii Naționale, vom inaugura la Satu Mare prima statuie adevărată a poetului național Mihai Eminescu.
Prin urmare, după modelul deja consacrat, cerem susținerea consilierilor municipali și județeni, conducerii partidelor care se află la guvernare, care se află la conducerea municipiului și județului Satu Mare, inclusiv a UDMR, de a se ralia acestei ideii lansate de oamenii de cultură sătmăreni, prin intermediul Centrului Multicultural Poesis. Lista celor care doresc să se alăture acestui proiect care, la fel ca în cazul poetului Petőfi Sandor, trebuie să ne fie un îndemn chiar cuvintele poetului Kelemen Hunor, fost ministru al Culturii în guvernul României. „Ridicarea unei statui în cinstea cuiva, spunea Kelemen Hunor, nu este doar un act de recunoaștere, ci și o declarație a cine suntem ca oraș și ca comunitate. Statuia celui mai mare poet al nostru nu este doar despre moștenirea culturală și angajamentul față de artă, ci și despre identitate națională și mândrie națională. Cu alte cuvinte, despre tot ceea ce definește o comunitate” precizează Grupul de inițiativă.