Ceremonie publică în Piața 25 octombrie, miercuri, de Ziua Drapelului Național

by Stefania Crisan

Ziua Drapelului Național este sărbătorită azi, 26 iunie 2024, în Satu Mare printr-o ceremonie ce va avrea loc în Piața 25 octombrie din municipiul Satu Mare

Potrivit unui comunicat al Instituției Prefectului, manifestarea din municipiul Satu Mare va începe la ora 10.00 cu ceremonialul  militar și religios urmat de alocuțiuni, binecuvântarea și înălțarea drapelului concomitent cu intonarea Imnului National al României.

De asemenea, în municipiul Carei, miercuri, 26 iunie, va avea loc un moment solemn dedicat Zilei Drapelului Național, de la ora 10.00 pe platoul din fața Monumentului Ostașului Român

În cadrul evenimentului, va fi intonat Imnul Național, va avea loc un Te Deum și va fi evocat istoricul drapelului național.

Manifestarea de la Carei este organizată de Direcția de Cultură a Municipiului Carei.


Ziua Drapelului Naţional a fost proclamată prin Legea nr. 96/1998 şi se sărbătoreşte, în fiecare an, la data de 26 iunie.

Potrivit Articolului 12 din Constituţia României din 2003, drapelul este unul din simbolurile noastre naţionale, alături de stemă, sigiliu, imnul „Deşteaptă-te române” şi Ziua Naţională 1 Decembrie. Constituţia stabileşte, prin acelaşi articol, că „drapelul României este tricolor; culorile sunt aşezate vertical, în ordinea următoare, începând de la lance: albastru, galben, roşu”, potrivit https://www.presidency.ro/.

Ziua Drapelului Național a fost instituită pentru a marca ziua de 26 iunie 1848, când Guvernul revoluționar a decretat ca Tricolorul – roșu, galben și albastru – să reprezinte steagul național al tuturor românilor. Cele trei culori împărțite în mod egal reprezintă principiul egalității, orientarea culorilor în sus semnifică verticalitatea, cifra trei este numărul perfect. Pe lângă țara noastră mai există alte trei țări europene tradiționale cu steagul tripartit în mod egal și vertical: FranțaItalia și Belgia.

You may also like

Leave a Comment