Ceremonie festivă pentru absolvenții Școlii Sanitare Postliceale “Vasile Goldiș” Satu Mare

by Stefania Crisan

Vineri, 21 iunie 2024, la Casa Dăinuirii de pe strada 1 Decembrie nr. 1 din municipiul Satu Mare (în curtea Catedralei Romano-Catolice din centru n.r.) a avut loc ceremonia festivă de absolvire pentru cursanții Școlii Sanitare Postliceale “Vasile Goldiș” Satu Mare, specializarea Asistenți Medicali Generaliști. Este cea de-a 11-a generație de absolvenți care iese de pe băncile unității educaționale sătmărene și totodată prima clasă aflată sub îndrumarea dirigintei, Luminița Demian. Emoțiile s-au simțit din plin pentru toți cei prezenți, dar mai ales pentru cei 35 de absolvenți.

Momentul festiv a fost onorat de corpul profesoral care le-a ghidat pașii în cei trei ani de studiu; profesor Camelia Caragescu, doctor Monica Horje, profesor Elena Bot, farmacist Adriana Hagău doctor Oana Banc, profesor Mariana Marian, , profesor Diana Pastor.

Cuvântul de bun venit a fost adresat celor prezenți  de către conf. univ. dr. Doru Ardelean.

Festivitatea a început cu intonarea Imnului de Stat și a rugăciunii Tatăl Nostru.

În cadrul ceremoniei au luat cuvântul: Florin Mureșan din partea Instituției Prefectului, Ramona Nemet, asistent-șef SAJ Satu Mare și vicepreședinte al Ordinului Asistenților Medicali, filiala Satu Mare, Constantin Demian, președintele OAMAMGR – filiala Satu Mare, preotul Ioan Roman, director al Organizației Caritas.

Vorbitorii au pus accentul pe valorile ce sunt atribuite profesiei de asistent medical și a rolului fundamental pe care cadrele medicale îl au în relație cu pacientul în procesul vindecării și totodată în buna desfășurare a actului medical printr-un efort comun al echipei medic- asistent medical.  De asemenea, s-a subliniat importanța pregătirii continue pentru a fi în pas cu tot ce înseamnă inovator în domeniul medical. Curajul, empatia, responsabilitatea profesională sunt câteva din atributele evidențiate ca fiind definitorii în profesia de asistent medical.

Luminița Demian, diriginta promoției 2021-2024 și-a felicitat elevii pe care i-a numit ”unici, speciali” și cărora le-a reamintit caracterul nobil al profesiei de asistent medical, faptul că rolul lor este de a onora și respecta fiecare pacient indiferent de vârstă sau statut social. Totodată, celor 35 de absolvenți prezenți la festivitatea le-a fost transmis imboldul de a fi ”mâna dreaptă” a medicului, de a comunica eficient, prin promovarea unui spirit de echipă.

În cadrul ceremoniei, proaspeții absolvenți au depus  Jurământul asistentului medical. Luminița Demian le-a înmânat diplomele de onorare, iar conf.univ.dr. Doru Ardelean le-a oferit câte un fir de garoafă roșie fiecărui absolvent și i-a felicitat la rându-i pentru drumul profesional pe care și l-au ales. Desigur, n-a lipsit din cadrul sărbătoresc momentul predării simbolice a cheii colegilor din anul II, a aruncării tocilor în aer,  dar și a felicitărilor și îmbrățișărilor din partea celor dragi, cu fotografii fără număr care vor rămâne peste timp o amintire dragă lor.

Absolvenții urmează să treacă printr-o probă de foc cea a susținerii examenului de diplomă. Odată cu promovarea examenului ei vor putea să profeseze însă nu înainte de a se înscrie în Ordinul Asistenţilor Medicali Generalişti şi Moaşelor din România.

You may also like

Leave a Comment