Câine depistat cu rabie în localitatea Potău. Autoritățile au dispus identificarea câinilor fără stăpân

by Stefania Crisan

 Un nou focar de rabie la un câine dintr-o gospodărie din localitatea Potău, comuna Medieșu Auret a pus în alertă autoritățile. Ca urmae a confirmării acestui nou caz de rabie, prefectul Ioan Tibil a convocat miercuri, 3 iulie 2024, în calitate de președinte, o ședință a Centrului Local de Combatere a Bolilor (CLCB) Satu Mare.

După prezentarea situației de către directorul Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, Nicolae Dumuța, CLCB a emis Decizia nr. 7/03.07.2024 privind aprobarea Planului de măsuri pentru focarul de rabie din comuna Medieșu Aurit, localitatea Potău și zona de risc crescut. Această decizie va fi transmisă pentru implementare tuturor Unităților Locale de Sprijin (UAT), Gărzii Forestiere Județene Satu Mare, RNP-Romsilva – Direcția Silvică Satu Mare și gestionarilor fondurilor cinegetice.

Principalele măsuri stabilite astăzi includ catagrafierea și inspecția animalelor receptive din exploatația afectată, restricționarea mișcării animalelor, stabilirea zonelor de protecție și supraveghere, precum și identificarea animalelor receptive din localitate. Ca măsură suplimentară, la nivelul comunei Medieșu Aurit a fost dispusă identificarea și gestionarea câinilor fără stăpân, având în vedere riscul epidemiologic ridicat al acestei boli grave, atât pentru animale, cât și pentru oameni.

A fost stabilită o zonă de supraveghere/de mare risc în fondurile cinegetice: Fondul de Vânătoare (FV) 7 Apa, FV 9 Iojib, FV 8 Botiz, FV 20 Culciu, FV 25 Crucișor.

Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Satu Mare recomandă tuturor deținătorilor de câini și pisici să vaccineze de urgență animalele și să consemneze acest lucru în carnetele de sănătate.

You may also like

Leave a Comment