Bilanțul activității Poliției Satu Mare pe primele 6 luni din 2024. Reducerea infracționalității și intervenții operative eficiente

by Mihaela Ghiță

Miercuri, 24 iulie 2024, în cadrul unei conferințe de presă, șeful Inspectoratului de Poliție Județean Satu Mare, chestorul de poliție Sorin Stan a prezentat bilanțul activității instituției pe primele 6 luni din acest an. Alături de el s-a aflat purtătorul de cuvânt al IPJ Satu Mare, Mihai Pașolea.

Așa cum reiese din datele prezentate, în primul semestru al anului 2024 polițiștii din județul Satu Mare au intervenit în peste 9.800 de situații semnalate prin intermediul Sistemului Național de Apeluri de Urgență 112, cu peste 1.000 mai multe față de aceeași perioadă a anului trecut.

”Și în această perioadă, Inspectoratul de Poliție Județean Satu Mare a avut ca obiectiv primordial menținerea activităților specifice la cele mai înalte standarde, vizând siguranța comunității, gestionarea situației operative, concomitent cu desfășurarea activităților de combatere a ilegalităților comise în județul Satu Mare.

Profesionalismul manifestat de polițiști în intervenția la evenimentele sesizate reprezintă o dovadă că instituția noastră a avut și are ca prioritate pregătirea profesională continuă și dezvoltarea carierei profesionale a acestora, în scopul consolidării capacităților și abilităților în domeniu.

Și în această perioadă, am desfășurat activități, cu un personal redus, deficitul înregistrat fiind de peste 27 %” a semnalat șeful IPJ Satu Mare

După cum a subliniat, chestorul de poliție,  Sorin Stan  acest deficit de personal nu este cel mai mare fiind diminuat în ultima perioadă însă s-a constatat un grad de interes scăzut din partea tinerilor pentru oferta instituției preferințele lor fiind îndreptate cel mai probabil spre alte domenii. Cu toate acestea pentru cele 17 posturi scoase la concursul ce va avea loc în perioada imediată și-au depus intenția de participare peste 50 de cadre.

Din punct de vedere al fenomenului infracțional, în primele 6 luni ale anului 2024, infracționalitatea a fost în scădere, fiind înregistrate 2.453 de fapte de natură penală, cu 332 mai puține decât aceeași perioadă a anului trecut. Din informațiile prezentate de reprezentanții IPJ Satu Mare în ultimii ani, trendul este unul descendent, inclusiv în ceea ce privește infracționalitatea stradală.

Oficialii instituției spun că acest fapt se datorează și celor peste 30 de acțiuni de amploare desfășurate, cu participarea a peste 600 de polițiști, în cadrul cărora au fost puse în executare și 65 de percheziții domiciliare, finalizate prin cele peste 480 de mandate de aducere.

În total, au fost dispuse 179 de măsuri preventive, după cum urmează:

  • Măsura reținerii a fost dispusă față de 133 persoane
  • Măsura controlului judiciar a fost dispusă față de 29 de persoane
  • Măsura arestării preventive a fost dispusă față de 17 persoane.

În domeniul prevenirii și combaterii criminalității economice, valoarea prejudiciilor recuperate de către polițiști este de peste 1.000.000 de lei, iar cea a bunurilor confiscate de peste 1.400.000 de lei, reprezentând articole de îmbrăcăminte contrafăcute, bunuri electronice contrafăcute, țigarete de contrabandă și mijloace auto.  

În același context, a fost menționat faptul că un rol important în activitatea Inspectoratului de Poliție Județean Satu Mare este cel de prevenire.

În perioada de referință, structurile din domeniul prevenirii criminalității, cu precădere Biroul Siguranță Școlară și Compartimentul Analiza și Prevenirea Criminalității, au desfășurat activități specifice în cadrul a 28 de campanii, proiecte și programe, derulate în principal în unitățile de învățământ și în zonele frecventate de tineri, având peste 36.000 de beneficiari, reprezentând elevi, cadre didactice și părinți.

”Toate aceste demersuri reflectă angajamentul forțelor de ordine în promovarea siguranței publice și prevenirea comportamentelor ilegale, în special în contextul consumului de substanțe interzise și a alcoolului” a mai spus chestorul Sorin Stan.

În această perioadă, conform datelor de bilanț ale IPJ Satu Mare, structurile de investigații criminale au desfășurat activități specifice cu referire la peste 150 de persoane urmărite și peste 120 de persoane dispărute.

Pe linia siguranței traficului rutier, au fost înregistrate 138 de evenimente rutiere soldate cu victime omenești, cu 4 mai puține față de aceeași perioadă a anului trecut.

Au fost constatate peste 100 de infracțiuni la regimul circulației și aplicate peste 4.400 de sancțiuni contravenționale. A fost confirmat faptul că sunt numeroase cazuri care ajung în instanță pentru contestarea sancțiunilor contravenționale aplicate însă mare parte din ele dau câștig de cauză instituției și doar  sub 10% dintre ele dau dreptate șoferilor.

Ca măsură complementară, au fost reținute peste 600 de permise de conducere, din care 400 pentru nerespectarea regimului legal de viteză.

La nivelul Inspectoratului de Poliție Județean Satu Mare, a fost implementată cu succes aplicația eDac, un instrument ce permite polițiștilor să efectueze rapid verificări operative și să poată lua măsuri urgente privind identificarea unor categorii de persoane.

Cu ajutorul acestei aplicații, respectiv din momentul lansării ei în luna martie a acestui an și până la finalul lunii iunie, au fost efectuate peste 63.000 de verificări.

În materie de proiecte cu finanțare europeană, în această perioadă, la nivelul Inspectoratului de Poliție Județean Satu Mare se află în curs de implementare un proiect în valoare de 333.000 de euro, având ca obiect tehnicile avansate criminalistice pentru combaterea fraudei.

De asemenea, au fost depuse 6 proiecte în calitate de lider și partener, având o valoare estimată de peste 5.000.000 de euro.

”Scopul implementării acestor proiecte le reprezintă pregătirea și instruirea personalului și modernizarea instrumentelor de lucru aflate în gestiunea mai multor structuri ale instituției noastre.

Prin activitățile pe care le-a desfășurat, Inspectoratul de Poliție Județean Satu Mare a contribuit esențial la asigurarea și menținerea unui climat de ordine și liniște publică, aflându-se în mod permanent în slujba cetățeanului.

În continuare, activitățile pe care le vom desfășura vor avea ca fundament respectarea principiilor profesionalismului, integrității și corectitudinii„ a conchis, chestorul IPJ Satu Mare, Sorin Stan.

You may also like

Leave a Comment