Bărbat obligat să țină distanța de 50 de metri față de soția sa

by Stefania Crisan

O femeie în vârstă de 52  de ani din localitatea Homorodu de Jos și-a reclamat bărbatul la poliție după ce ar fi fost agresată de acesta. Sătulă peste cap de comportamentul soțului, femeia nu a mai răbdat și s-a adresat polițiștilor de la Secția Rurală Beltiug, județul Satu Mare cu speranța de a interveni cât mai prompt, ceea ce s-a și întâmplat.  Soțul a primit un ordin prin care este obligat să păstreze o distanță minimă de 50 de metri față de femeie, domiciliul și locul de muncă al acesteia. Totodată, el este cercetat de poliție pentru violență în familie.

”La data de 31 iulie a.c., în jurul orei 17.00, polițiștii din cadrul Secției Poliție Rurală Beltiug au fost sesizați de către o femeie de 52 de ani, din localitatea Homorodu de Jos, despre faptul că ar fi fost agresată de către soțul său, de 56 de ani. În urma întocmirii formularului de evaluare a riscului, s-a stabilit faptul că în cauză există un risc iminent, fiind emis un ordin de protecție provizoriu pe numele bărbatului, prin care acesta are obligația de a păstra o distanță minimă de 50 de metri față de femeie, domiciliul și locul de muncă ale acesteia” precizează Inspectoratul de Poliție Județean Satu Mare

În cauză, cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de violență în famile.

Recomandări pentru victimele violenței domestice

Nu  este o noutate faptul că, pentru îndepărtarea pericolului care planează asupra vieții, sănătății și integrității corporale a părții vătămate, polițiștii care intervin la eveniment pot emite un ordin de protecție provizoriu și îl pot îndepărta pe agresor, indiferent dacă acesta este proprietar al spațiului de locuit.

„Acasă” trebuie să fie locul în care ne simțim în siguranță, unde ne putem bucura de căldura sufletească și de iubire. „Acasă” nu poate fi și nu trebuie să fie asociat cu violența domestică.

Violența domestică este reprezentată de orice inacțiune sau acțiune intenționată de violență fizică, sexuală, psihologică, economică, socială sau spirituală care se produce în mediul familial sau domestic ori între soți sau foști soți, precum și între actuali sau foști parteneri, indiferent dacă agresorul locuiește sau a locuit împreună cu victima.

Ce faceți dacă ați devenit o victimă?

– conștientizați ce vi se întâmplă și nu acceptați situația ca pe o stare de normalitate;

– sesizaţi Poliția, sub orice formă o puteți face;

– dacă vă simțiți în pericol, solicitați polițistului să vă ajute și să elibereze un ordin provizoriu de protecție, cu toate implicațiile juridice ce decurg;

– cereți ajutorul organizațiilor care oferă consiliere, sprijin, adăpost, etc.;

– nu vă retrageți plângerea! Lăsați-ne să ne facem treaba, pentru a vă putea ajuta!

Aspecte legale

În privinţa măsurilor care pot fi luate de poliţişti în situaţiile de violenţă în familie, reamintim că, încă din 28 decembrie 2018, poliţiştii care intervin la cazuri de violenţă domestică pot emite, după analizarea situaţiei, pe baza unui formular de evaluare a riscului, un Ordin de protecţie provizoriu, valabil 5 zile, astfel încât victima nu va mai fi nevoită să aştepte unul încuviinţat de judecător. 

Ordinul de protecţie provizoriu se emite de către poliţiştii care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, constată că există un risc iminent ca viaţa, integritatea fizică ori libertatea unei persoane să fie pusă în pericol printr-un act de violenţă domestică, în scopul diminuării acestui risc.

În situaţia încălcării de către persoana împotriva căreia a fost emis un ordin de protecţie, a oricăreia dintre interdicţiile stabilite prin ordinul de protecție, fapta constituie infracţiune, conform cadrului legal prevăzut de Legea 217/2003.

You may also like

Leave a Comment