Au început testele de rezistență la noul pod peste râul Someș în prezența ministrului Dezvoltării, Cseke Attila

by Mihaela Ghiță

Noul pod peste râul Someș a intrat de ieri, 28 aprilie 2025 în perioada testelor de rezistență. Luni a avut loc cel mai complicat test, derulat în prezența ministrului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Cseke Attila, a numeroase oficialități locale și reprezentanți ai firmei executante.  Au fost de față prefectul județului, Altfatter Tamas, președintele Consiliului Județean, Pataki Csaba, primarul municipiului Satu Mare, Kereskenyi Gabor, managerul de proiect  – Răzvan Voinea, ingineri constructori și mulți alții 

În cadrul unor declarații de presă la fața locului, primarul municipiului Satu Mare împreună cu ministrul Cseke Attila și managerul de proiect, Răzvan Voinea au oferit celor prezenți detalii despre noul pod peste Someș și stadiul lucrărilor la ora actuală.

„Astăzi este o zi importantă pentru Satu Mare. Am ajuns într-un moment cheie în realizarea celui mai mare proiect de infrastructură al municipiului din ultimii 40 de ani. Începem testele de rezistență la noul pod peste Someș. Acest pod nu este doar o construcție din beton și oțel, este simbolul progresului și al încrederii în viitorul municipiului Satu Mare. Cu o structură unică în nord-vestul țării, fiind cel mai mare pod hobanat din România, acest proiect impresionează prin complexitatea tehnică” a spus Kereskenyi Gabor.

Testele efectuate luni, 28 aprilie s-au făcut  sub supravegherea specialiștilor și în prezența ministrului Cseke Attila. Testările, după cum au explicat specialiștii sunt importante pentru garantarea siguranței și durabilității podului. Cei prezenți au urmărit  cum 16 vehicule de mare tonaj au solicitat structura în regim static. În următoarea etapă, acestea vor circula cu viteze de până la 80 km/h, simulând condiții reale de trafic.

”Aș dori să mulțumesc Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației pentru finanțarea acestui proiect de aproape 200 de milioane de lei, precum și tuturor constructorilor, inginerilor și echipelor care au lucrat la acesta. Acest pod este mai mult decât o legătură între două maluri – este o punte spre un Satu Mare modern, conectat și prosper. Vă asigur că vom continua să investim în astfel de proiecte transformatoare, care îmbunătățesc viața cetățenilor și atrag oportunități economice. Vă invit să privim cu speranță spre viitor, când podul va fi deschis traficului, aducând dezvoltare pe malurile Someșului’’, a declarat primarul municipiului Satu Mare, Kereskényi Gabor.

Edilul Sătmarului a subliniat că noul pod peste râul Someș este cel mai mare proiect de infrastructură al municipiului din ultimii 40 de ani fiind o construcție unică în nord-vestul României.

Ministrul Cseke Attila a subliniat punctele comune pe care le au câteva orașe din lume amintind că Le Havre (Franța), Yokohama Bay Bridge (Yokohama), Jiangyin Bridge (China) și Satu Mare au poduri hobanate realizate prin această tehnologie modernă.

Cseke Attila a precizat că este cea mai mare investiție publică din municipiul Satu Mare din ultimii 40 de ani. De asemenea, demnitarul a evocat un moment nu tocmai fericit din istoria Sătmarului și anume inundațiile din 1970, în acest an împlinindu-se 55 de ani. Cseke Attila a fost de părere că prin acest pod se poate marca o victorie a comunității locale. ”O să avem în curând prin acest pod o victorie  a comunității locale. Este important să sărbătorim acest moment, un simbol al ridicării orașului și al reconstrucției comunității, printr-o investiție care, cu siguranță, va deveni un model pentru alte municipii din România.” a spus ministrul Dezvoltării.

Din datele prezentate de ministru investiția de la Satu Mare a fost finanțată din bugetul de stat, prin Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației. „În calitate de ministru al dezvoltării am avut onoarea să semnez două dintre suplimentările de fonduri în 2021 și 2025, suplimentări în valoare de 109 milioane de lei din totalul investiției. Ministrul Cseke Attila l-a felicitat pe primarul Kereskenyi Gabor și echipa sa pentru curajul de a demara un astfel de proiect de anvergură și de a-l duce la bun sfârșit, pentru viziunea și perseverența de a susține binele comunității.
De asemenea, ministrul Dezvoltării a subliniat că în România sunt în derulare la ora actuală investiții publice în valoare totală de 234 de miliarde de lei, aproape 50 de miliarde de euro, fonduri investite de Guvernul României în comunitățile locale, în creșterea bunăstării cetățenilor.

”Vă doresc tuturor să vă bucurați de acest pod când va fi predat circulației și, încă o dată, îl felicit pe domnul primar, echipa sa și antreprenorii care au contribuit la această realizare — o lucrare ce va deveni un simbol al municipiului Satu Mare„ a spus Cseke Attila.

 Răzvan Voinea managerul de proiect  a oferit câteva detalii tehnice despre noul pod peste Someș

După cum a subliniat specialistul, odată cu finalizarea construcției podului propriu-zis, este necesară efectuarea testelor de încercare pentru a confirma că structura respectă toate calculele și prevederile proiectului tehnic.

Pentru acest lucru au fost mobilizate 16 camioane, fiecare având o greutate totală de 41 de tone.
”În acest moment, are loc una dintre etapele procesului de testare a podului prin încărcare controlată. Podul se testează în trei secțiuni, având în vedere că are trei deschideri principale: se încarcă deschiderile marginale și cea centrală. Încărcarea cu cele 16 camioane simulează un scenariu extrem, o solicitare mult mai mare decât cea care ar putea apărea vreodată în traficul obișnuit.Este, practic, imposibil ca în trafic normal să avem simultan o asemenea sarcină distribuită pe pod. În urma testării, vom măsura deformațiile și comportamentul structural al podului, iar revenirea sa la forma inițială ne va confirma că podul poate fi utilizat în deplină siguranță în condiții de trafic normal„ a explicat managerul de proiect

Managerul de proiect Răzvan Voinea a mulțumit tuturor celor care au sprijinit realizarea acestui proiect: domnului primar, domnului președinte de Consiliu Județean, autorităților locale și tuturor sătmărenilor implicați.
Referitor la întrebarea care probabil stă pe buzele tuturor sătmărenilor ”Când va fi dat în folosință podul?”, specialistul a spus că mai sunt mai sunt câteva lucrări de finisaj: operațiuni de vopsire, demontarea macaralelor etc.
”Estimăm că toate aceste lucrări vor fi finalizate până la sfârșitul lunii mai, moment în care va avea loc inaugurarea oficială, iar podul va fi deschis circulației„ a precizat Răzvan Voinea.

Primele teste care se fac la podul hobanat sunt încadrate în categoria „încercare statică”, fiind realizate prin intermediul unui convoi de 16 vehicule de mare tonaj, la încărcătură maximă. Convoiul este dispus pe structura podului, poziționarea vehiculelor fiind făcută strategic. O echipă dotată cu stații GPS de înaltă precizie și senzori de monitorizare, instalați pe pod, asigură detectarea răspunsului structurii la solicitări. A doua etapă a testării poartă denumirea de „încercare dinamică” și va implica tot 16 camioane de mare tonaj, care vor circula pe pod cu o viteză constantă de maximum 80 km/h. Pentru mărirea efectelor dinamice, convoiul de probă va traversa obstacole preamplasate, adică denivelări artificiale. Pus în mișcare, convoiul generează încărcături dinamice, simulând traficul real. Ulterior, specialiștii interpretează rezultatele încercărilor prin analiza valorilor măsurate și a celor monitorizate pe durata încercării, mărimile de răspuns monitorizate, accelerații, frecvențe, iar dacă rezultatele sunt în conformitate cu cerințele proiectului, podul va fi deschis traficului.

Podul este susținut de doi piloni, prin intermediul unor hobane din oțel special, dispuse simetric în sistem semiharpă. Ansamblul hobanat care susține podul are o greutate de 216 tone și este compus din 56 de hobane. Cablurile susțin o greutate de 12.000 de tone.

Investiția în valoare de aproape 200 de milioane lei  finanțată de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației ,este apreciată ca fiind una vitală pentru dezvoltarea orașului, cu beneficii pe termen lung pentru întreaga comunitate.

You may also like

Leave a Comment