De sărbătoarea zilei Unirii Principatelor Române, vineri, 24 ianuarie 2025, Asociația Codrenii Satu Mare a scris o filă din istoria existenței sale prin inaugurarea noului sediu și a bibliotecii ”dr.Aurel Pop”. Asociația s-a mutat în casă nouă în Piața Libertății nr.4 din municipiul Satu Mare. Pe sigla asociației se regăsește pana de păun prinsă la pălărie cu șirag de mărgele și steagul tricolor, iar de o parte și alta motive florale specifice portului popular codrenesc. Toate vorbesc de la sine despre spiritul trăitorilor din acest binecuvântat pământ al județului Satu Mare, despre o Țară a Codrului cât o lume cu oameni demni și asumați în tot ceea ce reprezintă simțire românească, simpli la vorbă și port, dar cu o inimă generoasă în care au știut de-a lungul timpului să cuprindă valorile ce le definesc existența. În zi de sărbătoare, codrenii și-au dat mână cu mână prin celebrarea acestui moment plin de emoție și însemnătate în viețile lor. Se declară cu mândrie codreni și tot cu mândrie își poartă portul popular în care se identifică rădăcinile lor, locul din care-și trag seva, acolo unde s-au născut, crescut și de unde au pornit în făurirea unui rost în viață.






Pălăria cu pană de păun a purtat-o și gazda evenimentului, președintele Ionel Costescu care alături de soția sa și alți membri marcanți ai Asociației Codrenii Satu Mare și-au îmbrăcat frumoasele straie populare. Alături de conducerea asociației s-au aflat reprezentanți a mai multor instituții publice sătmărene și asociații. Printre cei care au onorat invitația de a fi alături de Asociația Codrenii Satu Mare s-a numărat: subprefectul județului Satu Mare – Gheorghe Balasz, directorul Direcției de Cultură, Culte și Patrimoniu- Zamfir Danciu, directorul Casei Creației – Robert Laszlo, managerul Muzeului Județean Satu Mare – Liviu Marta, directorul Muzeului Județean- Daniela Bălu, directorul adjunct al Bibliotecii Județene Satu Mare – Paula Horotan, Mircea Dobra – președintele Asociației ”Avram Iancu”, Vasile Lucuț, Dan Maier, col (r) Voicu Șichet și mulți alții.
În deschiderea evenimentului, părintele dr. Cristian Boloș de la Catedrala Adormirea Maicii Domnului din Satu Mare a oficiat slujba de sfințire a noului sediu și i-a binecuvântat pe toți cei prezenți. Părintele Boloș s-a rugat pentru trăinicia asociației și a oamenilor prin aportul cărora a fost posibilă realizarea acestui proiect.
Președintele Ionel Costescu a subliniat efortul de până acum al asociației de a transpune în realitate toate dezideratele. Au fost evidențiate numeroasele participări ale membrilor la evenimente culturale la nivel local și național care au reușit să-i confere asociației o recunoaștere a valorilor pe care le promovează. Președintele Costescu a ținut să sublinieze una dintre intențiile asociației și anume de a scoate la tipar în viitorul apropiat o publicație sugestiv intitulată ”Freamăt din Codru”.
Un gând de recunoștință a fost exprimat la adresa inimoșilor specialiști de la Biblioteca Județeană Satu Mare cu aleasă prețuire experților în carte veche și colecții speciale – dr. Viorel Câmpean – istoric și dr. Marta Cordea – expert carte veche, cei care s-au ocupat îndeaproape de noua bibliotecă a asociației ”dr. Aurel Pop”. De altfel, conducerea asociației și-a exprimat întreaga recunoștință față de regretatul editor și scriitor dr. Aurel Pop (trecut la cele veșnice la 18 octombrie 2020 n.r.), un neobosit om al condeiului, prin grija căruia au văzut lumina tiparului valoroase scrieri, monografii din zona Codrului și multe alte publicații. Cuvintele de respect și recunoștință au ajuns la inima familiei Pop, de față la eveniment fiind soția, Doina Pop, fiica Dorina cu soțul și cei trei copii care au donat asociație un număr impresionant de cărți ce poartă semnătura scriitorului sătmărean.
Cu multă emoție, Doina Pop, soția regretatului scriitor a mulțumit conducerii asociației, tuturor membrilor săi pentru gestul lor plin de omenie, de respect și pioasă aducere aminte față de soțul ei plecat la cele veșnice mult prea devreme dedicându-i o bibliotecă care să-i poate numele.
La ceas de sărbătoare, dr. Marta Cordea, a dat citire mesajului pentru biblioteca nou înființată transmis de colegul ei, istoricul Viorel Câmpean, fiu al Țării Codrului.
”Gândul ni se îndreaptă întâi către cel ce dă numele acestei biblioteci. A fost unul dintre inițiatorii înființării Asociației noastre, îndrumând pașii către împlinirea acestui deziderat. Un om de cultură deosebit, pilduitor de modest, îndrăgit de valoroșii lui confrați, lucru care rezidă din numeroasele dedicații pe care le putem admira pe filele care deschid numeroase volume. Iată că dragostea lui pentru carte s-a materializat prin înființarea acestei biblioteci. Mulțumim dragei sale soții Doina și fiicelor Dorina și Bianca, pentru mărinimia cu care au acceptat transferul cărților de pe un mal pe celălalt al Someșului. Va fi un motiv de mândrie pentru nepoții și, desigur, strănepoții lui Aurel Pop!
Vorbind despre acest mal al Someșului, mulțumim domnului Radu Cheicheș că a făcut posibilă o nouă bibliotecă românească să ia ființă în centrul orașului! Sediul nostru se află la doi pași de sediul primei biblioteci românești din Satu Mare, înființată tot în anul 1859, anul Unirii, de către profesorul-protopop Petru Bran, cel care în acel an pusese bazele primei catedre de limba și literatura română în orașul Satu Mare și prima Societate de lectură a elevilor români sătmăreni.
Ca orice bibliotecă, și aceasta va fi vie. Se va dezvolta pe orizontală și verticală, va crește în valoare. Dorim ca de acum să intre în componența ei doar lucrări cu referire la Țara Codrului și la județul Satu Mare. Deci, dorim să se transforme într-o bibliotecă documentară a Țării Codrului. Vă așteptăm cu astfel de donații!” se arată în cuvântul dr. Viorel Câmpean
La finalul inaugurării, toți cei prezenți au fost invitați la o masă festivă, unde codrenii i-au omenit așa cum numai ei știu să o facă, cu bucurie și gând roditor de fapte bune pentru anul care a început.