Un eveniment de excepție va avea loc la Satu Mare, sâmbătă, 1 iunie 2024 prin marcarea a două evenimente de referință în istoria poporului român și a județului Satu Mare: 200 de ani de la nașterea eroului național Avram Iancu și 100 de ani de la întemeierea satelor de moți din județul Satu Mare.Evenimentul aduce la Satu Mare personalități ale lumii academice, religioase și culturale.
Programul manifestării este unul amplu și se va desfășura după cum urmează:
9.30 – 12.00 – Liturghie Arhierească și Te Deum la Catedrala Ortodoxă ”Adormirea Maicii Domnului” din Satu Mare. Sfânta Liturghie va afi oficiată de ÎnaltPreasfințitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului, Maramureșului și Sălajului, Preasfințitul Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, preotul Ioan Socolan, protopop al Sătmarului și un sobor de preoți.
La ora 12.30, în Centrul nou al municipiului Satu Mare va avea loc o depunere de coroane și jerbe de flori la Bustul lui Avram Iancu, cu un cuvânt de salut din partea prețedintelui Societății Cultural Patriotice Avram Iancu, filiala Satu Mare. În acest an se împlinesc 10 ani de la dezvelirea bustului.
Aniversarea cuprinde și un Simpozion științific ”Avram Iancu. Moții – Făuritori de neam și țară” și va avea loc de la ora 13.00 la Casa de Cultură din Centrul Nou. Invitați: Academician Ioan Aurel Pop, președintele Academiei Române; prof. univ.dr. Ioan Bolovan, membru corespondent al Academiei Române, directorul Institutului de Istorie ”George Barițiu” al Academiei Române, prof. Victor Bercea, președintele de onoare al Societății Cultural-Patriotice Avram Iancu din România, prof.dr. Mirela Mocan, Liceul Tehnologic de Turism Arieșeni. Moderatorul simpozionului este dr. Daniela Bălu, director al Muzeului Județean Satu Mare. În cadrul simpozionului va avea loc și o lansare de carte. ”Biografia lui Avram Iancu”, de Iosif Sterca Șuluțiu de Cărpeniș.
Apoi, de la ora 14:30, pe Scena din Centrul Nou al municipiului Satu Mare va avea loc un spectacol de gală: Tulnicele din Ianculești, Școala Gimnazială ”Avram Iancu” Satu Mare, Aida Negre, Răzvan Roșu și Ansamblul”Tecerașii”, Paula Hriscu, Cenaclul ”Flacăra”, cu Andrei Păunescu și Veta Biriș.
Evenimentul este organizat de Societatea Cultural Patriotică Avram Iancu, Filiala Satu Mare, Muzeul Județean Satu Mare, Consiliul Județean Satu Mare, Academia Română, Filiala Cluj Napoca și Institutul de Istorie ”George Barițiu”