82,85% dintre pensionarii sătmăreni au obținut o creștere medie de 553 lei la pensie

by Stefania Crisan

Conducerea Casei Județene de Pensii Satu Mare, reprezentată prin directorul executiv adjunct, Simona Dumuța – Direcția Stabiliri și Plăți Prestații și Mihaela Ilie, purtător de cuvânt al instituției –  a  susținut marți, 10 septembrie 2024 o conferință de presă prin intermediul căreia au fost aduse o serie de lămuriri și explicații privind recalcularea pensiilor în temeiul  noii legi a pensiilor intrată în vigoare la 1 septembrie 2024 – Legii nr. 360/2023 privind sistemul public de pensii.

După cum au menționat reprezentantele Casei Județene de Pensii Satu Mare  pensionarii au fost interesați să li se explice pe înțelesul lor cum le-au fost stabilite drepturile. Mulți dintre ei s-au prezentat la sediul instituții. Au fost situații când într-o singură zi, angajații casei au trebuit să răspundă la peste 500 de solicitări, atât pe parte de pensii, dar și a altor servicii de specialitate. În prezent adresabilitatea din partea populației este în medie de 200 de solicitări zilnic.

 În urma recalculării în baza noii legi, la nivelul Casei Județene de Pensii Satu Mare s-a constatat o majorare a pensiilor pentru un procent de 82.85% dintre beneficiari, creșterea medie fiind de 553 lei, dar a existat și o situție în care  majorarea a fost de  aproximativ 3000 de lei.

Simona Dumuța  a precizat că la nivelul Casei Județene de Pensii, dintr-un total de 73394 dosare au fost recalculate un număr de 71341 dosare, iar diferența de 2053 dosare urmând să fie recalculate la momentul când va fi disponibilă aplicația informatică necesară  acestei opțiuni. A fost subliniat faptul că drepturile  rezultate din recalculare vor fi acordate retroactive de la data de 1 septembrie 2024.   

 Incepand cu data de 01 septembrie 2024, pensiile stabilite in baza legislatiei anterioare au devenit pensii in intelesul Legii nr.360/2023 si au fost recalculate prin inmultirea numarului total de puncte realizat cu valoarea punctului de referinta de 81 lei asa cum aceasta a fost stabilita de art.84 din Legea nr.360/2023, cu exceptia pensiilor stabilite in fostul sistem de pensii si alte drepturi de asigurari sociale ale agricultorilor anterior datei de 1 aprilie 2001.

Numarul total de puncte realizat s-a obtinut prin insumarea punctajelor anuale realizate cu numarul de puncte de stabilitate.

Punctajele anuale s-au determinat prin impartirea la 12 a sumei punctajelor lunare realizate intr-un an calendaristic .

Punctele de stabilitate reprezinta numarul de puncte suplimentare acordate persoanelor care au realizat stagiu de cotizare contributiv pentru o perioada mai mare de 25 ani.

In concret, pentru stagiul de cotizare contributiv realizat peste 25 de ani contributivi se acordă un număr de puncte de stabilitate astfel:

a) 0,50 puncte pentru fiecare an realizat peste 25 de ani;

b) 0,75 puncte pentru fiecare an realizat peste 30 de ani;

c) un punct pentru fiecare an realizat peste 35 ani.

Precizam ca punctele de stabilitate nu se acorda pentru perioadele contributive realizate ulterior inscrierii initiale la pensie.   

Valoarea punctului de referinta de 81 lei a fost determinat raportarea valorii punctului de pensie de 2032 lei (valabil la data intrarii in vigoare a Legii nr.360/2023) la 25 de ani, ce reprezinta nivelul mediu al stagiilor de cotizare prevazute de legislatia anterioara datei de 1 septembrie 2024.

Tot la data de 1 septembrie 2024 a inceput si procesul de recalculare a pensiilor in baza noilor adeverinte privind veniturile realizate pentru care s-a datorat contributia de asigurari sociale.

Potrivit noii legi, la determinarea punctajelor anuale se utilizeaza veniturile salariile platite din fondul de salarii asupra carora s-a datorat contributia de asigurari sociale de stat. Pentru valorificarea acestor venituri este necesara prezentarea unei adeverinte intocmite potrivit modelului prevazut in anexa nr.6 din Legea nr.360/2023, model ce s-a regasit si in Ordinul Ministrului Muncii nr.487/2021.

Ca atare, pentru a putea fi valorificate adeverintele eliberate ulterior datei de 18 iunie 2021 (data intrarii in vigoare a Ordinului  Ministrului Muncii nr.487/2021), acestea trebuie sa contina obligatoriu elementele prevazute de acesta act normativ.

In situatia in care pensionarul nu prezinta adeverinta emisa conform noii legi,  la determinarea numarului de puncte realizat  se vor utiliza salariile tarifare de încadrare astfel cum au fost înscrise în carnetele de munca  si sporurile cu caracter permanent.     

Ridicarea plafonului  de impozitare al pensiilor

Oficialii Casei de Pensii Satu Mare au menționat faptul că, de la 1 octombrie 2024  pragul de impozitare al pensiilor  se va ridica de la 2000 de lei la 3000 de lei. Ca atare, se va impozita cu 10 % doar cuantumul care depășește 3000 de lei. ”La această  dată avem un număr de  28982 de pensionari ale căror pensii sunt impozitate iar, începând cu 1 octombrie, ca urmare a creșterii pragului de impozitare peste 3000 de lei, doar 10521 de persoane vor avea pensiile impozitate”  a menționat Simona Dumuța

 De asemenea, directorul executive adjunct al Casei de Pensii Satu mare a adus lămuriri cu privire la indemnizatia socială pentru pensionari

”Revenim totodată și confirmăm faptul că, nicio pensie nu scade, chiar dacă în Decizia de recalculare care a fost transmisă recent pensionarilor, a rezultat o valoare mai mică a pensiei la unii dintre pensionari. Cu atât mai mult cu cât fiecare pensionar care are pensia mai mică de 1281 de lei primește diferența până la acest cuantum ca și indemnizație socială pentru pensionari” a subliniat Simona Dumuța

Termenul de depunere al dosarelor de pensie

În conformitate cu articolul 89 din Legea 360/2023, pensia se acordă la cererea titularului dreptului sau reprezentantului legal al acestuia, depusă personal ori prin mandatar desemnat prin procură specială.

Cererea de pensionare, împreună cu actele prin care se dovedește îndeplinirea condițiilor prevăzute de lege, se depune în termen de 30 de zile de la data îndeplinirii acestor condiții, la casa teritorială de pensii competentă, în a cărei rază domiciliază titularul, aceasta spre deosebire de Legea 263/2010 unde titularul trebuia să depună cererea chiar în ziua îndeplinirii conditiilor de pensie.

În situația în care cererea de pensionare a fost depusă peste termenul de 30 de zile, drepturile de pensie se acordă cu data depunerii cererii.

 Obligația depunerii actelor  revine în exclusivitate titularului sau reprezentantului legal al acestuia.

 În aplicarea instrumentelor juridice internaționale la care România este parte, persoanele care au locul de ședere permanentă în străinătate  depun cererea prin care solicită acordarea de drepturi de pensie din sistemul public de pensii, împreună cu actele prin care se face dovada îndeplinirii condițiilor prevăzute de  lege, la instituția de asigurări sociale competentă din statul de ședere permanentă.

 Cererea de pensionare poate fi retrasă la solicitarea titularului, a reprezentantului legal ori a mandatarului desemnat prin procură specială, până la  emiterea deciziei de pensionare.

Depunerea adeverințelor școlare pentru copii urmași

Nu în ultimul rând, oficialii casei au adus câteva informații importante necesare elevilor și studenților beneficiari de pensie de urmaș ce vizează termenul de depunere a adeverințelor.

În conformitate cu prevederile Legii nr.360/2023 privind sistemul public de pensii și a Hotărârii nr.181/2024 privind normele de aplicare a Legii nr.360/2023 privind sistemul public de pensii, copiii beneficiari de pensie de urmaș cu vârsta cuprinsă între 16-26 ani, au obligația de a depune adeverința, în original, din care să rezulte că, în anul școlar 2024-2025, urmează o formă de învățământ organizată potrivit legii.

Adeverința, în original, se prezintă casei teritoriale de pensii în termen de 10 zile de la data începerii anului şcolar/universitar.

 În cazul neprezentării adeverinței  în original, plata pensiei se suspendă începând cu data de 1 noiembrie a anului în curs.

Reluarea în plată a pensiei de urmaş se face de la data suspendării ,  după depunerea adeverinței în original la sediul casei de pensii. Conform datelor instituției citate, în această situație sunt 906 copii urmași care au obligația depunerii adeverinței care atestă continuarea studiilor.

You may also like

Leave a Comment