24 ianuarie la Satu Mare: ”Și e despre tine, dulce Românie!”

by Stefania Crisan

La împlinirea a 165 de ani de la momentul istoric al Unirii Principatelor Române sub domnia lui Alexandru Ioan Cuza, în urbea de pe Someș, azi, 24 ianuarie 2024, sătmărenii și-au dat mână cu mână într-o horă frățească în semn de reafirmare a valorilor supreme care definesc poporul nostru. Manifestările au avut loc de la ora 12.00 în fața bustului domnitorului Alexandru Ioan Cuza de lângă Inspectoratul de Poliție al județului Satu Mare din municipiul Satu Mare.

Tot azi în biserici au fost oficiate slujbe de pomenire, iar la final clopotele au fost trase timp de un minut

 Sute de sătmăreni au  dat curs invitației Instituției Prefectului și  a MapN și au participat cu mic cu mare la momentele rezervate acestei sărbători naționale. Printre cei prezenți s-au remarcat numeroși bunici cu nepoți în brațe care țineau mici steaguri tricolore, părinți cu copii la fel de dornici să surprindă emoția  clipei, sătmăreni cu tricolorul la piept,  dar și câțiva dintre ei îmbrăcați cu straie populare sau cu tricolorul înfășurat în jurul gâtului. Cu toții au asistat alături de oficialități la prezentarea  onorului de către Garda de Onoare, a intonării Imnului Național al României, în interpretarea artistului sătmărean Petrică Mureșan, a rugăciunilor rostite de un sobor de preoți, dar și a mesajelor transmise de prefectul Radu Roca.

Prima alocuțiune adusă în atenția mulțimii de către prefectul Radu Roca a fost  mesajul primului ministru, Marcel Ciolacu, după  care a urmat un mesaj personal și din partea instituției pe care o reprezintă.

”Unitatea, solidaritatea, grija și respectul față de semenii noștri sunt reperele care ne voi călăuzi în continuare. Să ne mândrim și să ne dăm mâinile într-o horă a unirii și a speranței. Căci doar așa împreună putem depăși toate probleme și doar împreună putem clădi viitorul românilor și a României. La mulți ani, dragi sătmăreni! La mulți ani, România!” a spus prefectul Radu Roca în mesajul său.

Asamblul folcloric de la Școala de Arte, sub îndrumarea profesorului Vasile Chiorean a susținut un moment artistic.

Au fost depuse coroane, jerbe și buchete de flori la bustul domnitorului Alexandru Ioan Cuza de către oficialități,  după care a urmat defilarea Gărziii de Onoare

Manifestările s-au încheiat cu tradiționala Horă a Unirii în mijlocul căreia sătmărenii au prins un imens steag tricolor.

You may also like

Leave a Comment