Zilele Orașului Satu Mare, un eveniment de suflet al comunității sătmărene

by Stefania Crisan

Primăria Satu Mare și Centrul Cultural G.M. Zamfirescu promite să ofere sătmărenilor trei zile de distracție la superlativ de Zilele Orașului Satu Mare. Catalogată drept cea mai mare sărbătoare a comunității sătmărene, Zilele Orașului vor avea loc în ultimul weekend din luna mai, respectiv în perioada 24-26 mai 2024. În cele trei zile, artiști de top vor cânta și încânta publicul sătmărean cu un repertoriu muzical ales ”pe sprânceană”. Miercuri, 8 mai 2024, primarul municipiului Satu Mare, Kereskenyi Gabor, alături de Butko Gergo, manager al Centrului Cultural G. M. Zamfirescu și Natalia  Covaci, șef serviciu Comunicare în cadrul Primăriei Satu Mare au prezentat în cadrul unei conferințe de presă programul Zilelor Orașului Satu Mare, ediția a 26-a.

Primarul Kereskenyi a subliniat longevitatea acestui eveniment mult îndrăgit de sătmăreni care a împlinit mai mult de două decenii și jumătate de existență, prima ediție fiind organizată în 1997. De atunci și până în prezent, cu excepția perioadei pandemiei Covid-19, în fiecare an, sătmărenii s-au putut bucura de această manifestare cultural-artistică. 

Activitățile din programul Zilelor Orașului vor avea loc în trei locații: la Scena Mare din Piața 25 Octombrie, la Scena dedicată copiilor și tradițiilor populare din Pasajul Coposu și pe Bulevardul Transilvania unde sătmăreni vor putea gusta bunătăți culinare, specialități locale, dulciuri și băuturi.

Pentru evenimentul din acest an, Primăria Satu Mare a alocat un buget de circa 800.000 de lei, la care se adaugă și unele sponsorizări.

 Deschiderea oficială a Zilelor Orașului Satu Mare are loc vineri, 24 mai, de la ora 18.00 cu festivitatea decernării titlului de cetățean de onoare pentru patru personalități sătmărene după care va avea loc un concert susținut de Ad Libitum Voices și Filarmonica de Stat Dinu Lipatti urmat de artificii de zi.

Vineri seara evoluează în Piața 25 Octombrie XXL Band și Ami, artista cu peste 80 de milioane de vizualizări pe Youtube. Seara continuă cu Dzsúdló și Delia, încheindu-se cu DJ Parade Satu Mare și DJ Big Junior.

Printre momentele speciale ale ediției din acest an se numără și un spectaculos show de drone.

Sâmbătă, 25 mai, deschid spectacolele pe Scena Mare din Piața 25 Octombrie D’Accord Band, Taisa Silaghi&Open Wings și Villia, iar după ora 20.00 intră în scenă mult îndrăgiții Alina Eremia, The Motan’s, Smiley și Suncity Brass, spectacolele fiind încheiate de DJ Parade.

Duminică, 26 mai, cântă la Satu Mare Compact, Bagossy Brothers Company și Voltaj!

La Scena dedicată copiilor și tradițiilor, scena din Pasajul Corneliu Coposu, vineri și sâmbătă evoluează micii artiști sătmăreni, sute de copii de la școlile, grădinițele și cluburile de dans din Satu Mare, iar iubitorii muzicii populare vor avea parte la aceeași scenă de spectacole de zile mari oferite de nume mari ale folclorului românesc: Nicolae Furdui Iancu și Grupul Crai Nou, Sergiu Vitalian Vaida și Nănașii, soții Florentina și Petre Giurgi, Ovidiu Homorodean, Alexandra Chira, Petrică Mureșan, Nicolae Mureșan, Grupul Iza din Maramureș, Ansamblul Cununița și mulți alții.

 Sunt în pregătire numeroase programe pentru întreaga comunitate, de la concursuri sportive la expoziții artistice și multe surprize.

 De asemenea, de Zilele Orașului Satu Mare, 50 de producători și meșteri populari din Satu Mare și alte județe ale țării, precum și de peste hotare, îi așteaptă pe sătmăreni la standuri cu produse unicat, Târgul Produselor Tradiționale oferindu-le vizitatorilor posibilitatea de a se reconecta cu tradiții și obiceiuri străvechi.

You may also like

Leave a Comment