Sute de sătmăreni au participat la manifestările dedicate Bicentenarului nașterii Eroului Național Avram Iancu 

by Stefania Crisan

Sâmbătă, 1 iunie 2024, în municipiul Satu Mare au avut loc ample manifestări cu ocazia împlinirii a 200 de ani de la nașterea Eroului Național Avram Iancu și 100 de ani de la întemeierea satelor de moți din județul Satu Mare. Atmosfera sărbătoarească s-a simțit pe tot parcursul zilei.

 Programul a debutat cu o Slujbă Arhierească, în mijlocul sătmărenilor fiind prezent Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului Maramureșului și Sălajului și Preasfințitul Părinte Timotei Sătmăreanul, arhiereu-vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureșului și Sătmarului. Cei doi ierarhi au slujit în sobor de preoți alături de părintele protopop de Satu Mare, Ioan Socolan și părintele protopop de Carei, Florian Mocan la Catedrala „Adormirea Maicii Domnului” din Municipiul Satu Mare.

După oficierea Sfintei Liturghii și a unui pătrunzător cuvânt adresat credincioșilor de către Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, mulțimea de participanți a asistat la săvârșirea slujbei Parastasului, la Bustul lui Avram Iancu din Centru Nou, situat în fața centrului comercial Someșul.  Au fost rostite alocuțiuni și au fost depuse coroane și jerbe de flori din partea oficialităților locale și județene, a mai multor formațiuni politice, instituții de cultură și asociații patriotice.

De la ora 13:00, la Casa de Cultură din Piața 25 Octombrie a avut loc Simpozionul științific „Avram Iancu. Moții – făuritori de neam și țară” și lansarea cărții „Biografia lui Avram Iancu” de Iosif Sterca Șuluțiu din Cărpeniș. Au participat Mitropolitul Andrei al Clujului, Preasfințitul Părinte Timotei Sătmăreanul, academicieni, istorici, oameni de cultură, politicieni, profesori de istorie, reprezentanți ai comunităților de moți din județul Satu Mare și mulți alții. Printre cei prezenți am remarcat un grup numeros de dascăli și elevi de la Colegiul Național Mihai Eminescu.

Invitații au subliniat personalitatea Eroului Național Avram Iancu, despre cel care spunea lumii întregi că „unicul dor al vieții mele fiind ca să-mi văd Națiunea mea fericită”. S-a vorbit despre importanța moștenirii lăsate poporului roman de către Avram Iancu cât și a contribuției pe care au avut-o de-a lungul timpului satele de moți la identitatea culturală a județului Satu Mare.

Oficiile de gazdă au fost făcute de către dr. Daniela Bălu, directorul Muzeului Județean Satu Mare. În deschiderea simpozionului a luat cuvântul acad. Ioan Aurel Pop, președintele Academiei Române care, pornind de la cuvintele evidențiate în predică de către Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a făcut o frumoasă pledoarie pentru demnitate, prin conturarea personalității lui Avram Iancu. De asemenea, a lua cuvântul prof. univ. dr. Ioan Bolovan – membru corespondent al Academiei Române și director al Institutului de Istorie „George Barițiu” al Academiei Române – Filiala Cluj-Napoca, prof. Victor Bercea – președintele de onoare al Societății Cultural-Patriotice „Avram Iancu” din România, Mircea Dobra – președintele Societății Cultural-Patriotice „Avram Iancu” – filiala Satu Mare, prof. dr. Mirela Mocan de la Liceul Tehnologic de Turism Arieșeni.

La finalul simpozionului, dr. Daniela Bălu a oferit în semn de prețuire tuturor celor 7 sate de moți din județul Satu Mare câte o copie a testamentului lui Avram Iancu spre a fi păstrat la loc de cinste în sfintele lăcașuri de rugăciune.

Tot cu acest prilej, fiecare dintre cei prezenți a primit în dar un exemplar  din cartea ”Biografia lui Avram Iancu (1897)” scrisă de Iosif Sterca Șuluțiu de Cărpeniș.

De la ora 14:30, pe scena din Centrul nou al municipiului Satu Mare a fost organizat un program cultural-patriotic în memoria eroului național Avram Iancu. Un imens steag tricolor a fost susținut de participanți în fața scenei. Spectacolul de gală, la fel ca și simpozionul au început prin intonarea Imnului de Stat. Apoi, sunetul tulnicului s-a făcut auzit prin grija lui Răzvan Roșu, iar voia bună a fost întreținută de artiștii: Tulnicele din Ianculești, Școala Gimnazială ”Avram Iancu” Satu Mare, Aida Negrea, Răzvan Roșu și Ansamblul ”Tecerașii”, Paula  Hriscu și Cenaclul ”Flacăra” – Andrei Păunescu, Veta Biriș.

Chiar dacă  la un moment dat norii grei de ploaie s-au strâns pe cerul Sătmarului, iar pentru câteva minute bune  spectacolul  a fost întrerupt din cauza ploii, voia bună a oamenilor a fost cea care a dat până la urmă tonul manifestării artistice, dovadă că în scurt timp soarele și-a revenit în drepturi.

Evenimentele au fost organizate de Societatea Cultural-Patriotică „Avram Iancu” -filiala Satu Mare și Muzeul Județean Satu Mare, în parteneriat cu Institutul de Istorie „George Barițiu” al Academiei Române – filiala Cluj-Napoca, în contextul istoric al anului 2024, declarat de Parlamentul României „Anul Avram Iancu”, cu ocazia sărbătoririi Bicentenarului nașterii lui Avram Iancu (1824-2024).

You may also like

Leave a Comment