De praznicul Înălțării Domnului, Preasfințitul Părinte Timotei Sătmăreanul arhiereu vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureșului și Sătmarului s-a aflat în mijlocul credincioșilor sătmăreni. Ierarhul a săvârșit Sfinta Liturghie în sobor de preoți și diaconi la Catedrala ”Adormirea Maicii Domnului” din Satu Mare și totodată a oficiat Slujba Parastasului la Cimitirul Eroilor din municipiul Satu Mare, această zi fiind închinată comemorării eroilor neamului. Alături de părintele episcop Timotei, la Slujba Parastasului au participat numeroase oficialități locale din partea Prefecturii Satu Mare, Consiliului Județean Satu Mare, Primăriei Municipiului Satu Mare, demnitari, reprezentanți ai structurilor Ministerului Apărării Naționale și ai Ministerului Afacerilor Interne, ai partidelor politice și asociațiilor civice ale rezerviștilor și pensionarilor, șefi de instituții publice și cetățeni.
Prefectul Ioan Tibil a dat citire mesajului transmis de premierul Marcel Ciolacu cu prilejul Zilei Eroilor și al sărbătorii Înălțării Domnului.
De asemenea, au fost susținute alocuțiuni din partea reprezentanților M.Ap.N, M.A.I și a asociațiilor civice ale rezerviștilor și pensionarilor militari.
În încheierea ceremoniei au fost depuse coroane și jerbe de flori din partea celor prezenți.
În cadrul ceremoniei de la Cimitirul Eroilor din Satu Mare, episcopul Timotei a adresat un scurt cuvânt reamintind celor de față datoria pe care o avem de a cinsti memoria și jertfa bravilor ostași.
”Ne aducem aminte de ostașii români care au căzut la datorie pentru a apăra această parte de pământ, a umanității și această țară în care Dumnezeu ne-a așezat aici. Când am mers să aducem tămâie, să-i tămâiem în simbol de rugăciune și pioșenie pe cei care odihnesc aici în acest cimitir al eroilor am observant pe crucile care flanchează acest monument nume din întreaga Europă și nu numai, Numele soldaților care au murit pentru ca noi astăzi să fim liberi. De aceea gândul nostru în această sfântă zi se îndreaptă către cei care nu mai sunt.(…) Noi în această sfântă zi le facem pomenirea și totodată le arătăm respectul pentru curajul pe care ei l-au avut să meargă la război conștienți fiind că nu se vor mai întoarce poate niciodată acasă să-și vadă familia și pe cei dragi. De aceea, pe lângă actul cultic și liturgic care este rânduit și consfințit de către Parlamentul României și de către Biserica Ortodoxă Română este un gest de omenie, de sensibilitate sufleteasca pentru cei ce nu mai sunt. Pentru că și noi la vremea rânduită și noi vom trece din această lume. Că nu suntem veșnici. Indiferent cât de grozavi am crede că suntem, indiferent ce funcții credem că avem pe acest pământ mai devreme sau mai târziu vom trece și vom fi și noi ca și ei, depinde doar de faptele pe care le-am făcut în această viață. De taceea pe lângă actul cultic, liturgic, Ziua Eroilor este și un moment de încărcătură emoționantă și emoțională pentru fiecare dintre noi.Și anume, faptul că ne arătăm respectul, prețuirea și omenia față de cei care au fost și nu mai sunt așa cum și noi la rândul nostru când nu vom fi vom avea nevoie de o rugăciune, de o binecuvântare de la cei care vor veni după noi. Dumnezeu să-i odihnească” – a spus Preasfințitul Părinte Timotei
Tot cu acest prilej, col. (r) Ștefan Coșarcă a adus în atenția celor prezenți activitățile derulate în cadrul Programului de Comemorare a Eroilor în județul Satu Mare, un proiect unic la nivel național, care se află deja la a 4-a ediție, fiind inițiat și dezvoltat de cele trei asociații de rezerviști militari din județ. Obiectivul principal al acestui Program este cel de întreținere al mormintelor de război ale eroilor români căzuți în cele două războaie mondiale și înmormântați în pământ sătmărean. În cadrul programului a fost inițiat un proiect de editare a unui Album fotografic care surprinde activitățile de comemorare de pe parcursul celor 4 ani.
Primul exemplar din acest Album a fost înmânat doamnei Terezia Blideran, iar cel de-al doilea exemplar i-a fost oferit fostului prefect al Județului Satu Mare, Radu Roca, în semn de prețuire pentru sprijinul și dedicația sinceră față de Programul de comemorare a eroilor.
Albumul a fost editat într-un număr mic de exemplare, din fonduri ale celor trei asociații de rezerviști militari din M.A.I., M.Ap.N. și S.R.I., fiind dedicat memoriei camaradului lor de Proiect/Program, col.(rtg) Mircea Blideran, trecut la cele veșnice la 10 mai 2022.