95
Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, sub președinția Patriarhului Daniel s-a întrunit în ședință de lucru în ultima zi a lunii februarie. În cadrul reuniunii la care a participat și delegația Episcopiei Ortodoxe a Maramureșului și Sătmarului, în frunte cu Preasfințitul Părinte Episcop Iustin și Preasfințitul Părinte, Timotei Sătmăreanul arhiereu vicar au fost analizate mai multe aspecte ce țin de viața Bisericii Ortodoxe Române și s-au luat hotărâri în această direcție. Astfel, în urma ședinței de lucru a Sfintului Sinod din data de 29 februarie 2024, au fost luate 13 hotărâri importante, după cum se subliniază într-un comunicat al Cancelariei Sfântului Sinod.
Iată despre ce este vorba:
- Anul 2025 a fost declarat în Patriarhia Română, ca Anul omagial al Centenarului Patriarhiei Române și Anul comemorativ al duhovnicilor și mărturisitorilor ortodocși români din secolul al XX-lea;
- Înființarea Episcopiei Ortodoxe Române a Marii Britanii, cu sediul la Londra, pentru cei peste 1 milion de credincioșii ortodocși români din această parte a Europei Occidentale.
- Înființarea Episcopiei Ortodoxe Române a Irlandei și Islandei, cu sediul la Dublin.
- Sfântul Sinod a reamintit poziția Bisericii Ortodoxe Române față de viața politică și campaniile electorale, în contextul anului electoral 2024, în sensul neimplicării Bisericii în politica partinică, deoarece, potrivit articolului 7 alin. 1 din Legea nr. 489/2006 privind libertatea religioasă și regimul general al cultelor, cultele recunoscute sunt factori ai păcii sociale și orice atitudine de învrăjbire publică în societate, de partizanat politic, de atac la persoană ori de tensionare a relațiilor cu autoritățile publice sunt contrare misiunii spirituale a Bisericii în societate.
- Au fost aprobate pe luna Decembrie și pe luna Ianuarie ale Sinaxarului Sinodal al Bisericii Ortodoxe Române.
- De asemenea, s-a aprobat Acatistul Sfinților Doctori fără de arginți Cosma și Damian din Asia (1 noiembrie).
- S-a aprobat Acatistul Sfântului Cuvios Gherasim din Chefalonia (20 octombrie).
- S-a aprobat Paraclisul Sfinților Doctori fără de arginți Chir și Ioan (31 ianuarie, 28 iunie).
- În perioada 1-31 martie 2024 va fi organizată o colectă în Patriarhia Română pentru a ajuta la construirea de locuințe în Armenia destinate refugiaților armeni din Nagorno Karabagh.
- S-a reamintit faptul că, prin Corpul de control financiar și audit de la eparhii, mitropolii și Patriarhia Română, autoritatea bisericească verifică situațiile financiare și patrimoniale de la parohii, eparhii și mitropolii, iar în cazul în care constată deficiențe și lipsuri adoptă măsuri pentru remedierea acestora, pentru a căror corectă aplicare sunt responsabile Sinodul Mitropolitan, respectiv Sinodul Permanent; în respectivele Corpuri de control financiar și audit trebuie să fie încadrați specialiști (economiști și auditori financiari) cu experiență, care să fie caracterizați prin corectitudine, profesionalism și fidelitate față de Biserică.
- S-a dat binecuvântarea, încurajarea și susținerea inițiativelor comunităților ortodoxe românești din Ucraina de a reface comuniunea cu Biserica Mamă, Patriarhia Română, prin organizarea lor juridică în structura religioasă numită Biserica Ortodoxă Română din Ucraina.
- S-a reafirmat faptulu că toți clericii ortodocși români și păstoriții lor din Republica Moldova care revin în Mitropolia Basarabiei sunt clerici canonici și credincioși binecuvântați, iar orice sancțiune disciplinară îndreptată împotriva lor pe motivul apartenenței lor la Biserica Ortodoxă Română este considerată nulă și neavenită, potrivit hotărârii sinodale nr. 8090 din 19 decembrie 1992.
- A fost apreciată bogata activitate social filantropică a Bisericii Ortodoxe Române pe parcursul anului 2023, care a produs efecte pozitive vizibile în societatea românească.