Sătmăreanul Honorius Barnișca invitat la reuniunea de la Roma cu premierul Marcel Ciolacu

by Stefania Crisan

 Miercuri 14 februarie 2024 a avut loc în Sala della Promoteca din Campidoglio întâlnirea dintre reprezentanții Guvernului României condusă de prim-ministrul, Marcel Ciolacu, primarul Romei, Roberto Gualtieri, ambasadoarea Gabriela Dancău, secretarul de stat al Departamentului Românilor de Pretutindeni, Gheorghe Cârciu și comunitatea românească din Italia, reprezentanți ai cultelor, președinți de  asociație și antreprenori români din peninsulă. Printre cei prezenți a fost și sătmăreanul Honorius Barnișca un lider al comunității românilor stabiliți la Roma, dar și actrițele Alexandra Dinu și Ramona Bădescu.

Din discuția purtată de libertamedia.ro cu Honorius Barnișca am aflat că în intervenția sa Roberto Gualtieri, primarul Romei, a remarcat contribuția, comunității românești în plan social, cultural, economic din capitala Italiei, cât și faptul că aici învață peste 16000 de elevi români care sunt născuți în Italia. A luat cuvântul ambasadoarea Dancău, care a enumerat diferitele colaborări între cele două popoare din ultimii ani în toate domeniile.

Primul ministru, Marcel Ciolacu a remarcat schimburile economice dintre cele două popoare care depășesc 20 miliarde de euro în ultimul an. În încheiere ministrul Ciolacu și-a cerut scuze în numele guvernului pentru faptul că românii au fost nevoiți să emigreze din țară pentru un trai mai bun.  ”Ascultând declarația primului ministru unii români din sală au spus că e cam târziu pentru scuze. De altfel, premierul Ciolacu  a remarcat faptul că în România e nevoie de forță de muncă și i-a invitat pe cei care doresc să se reîntoarcă acasă” a spus Honorius Barnișca pentru libertamedia.ro Întâlnirea s-a încheiat cu un cocktail oferit de Ambasada României.

Azi, 15 februarie 2024 are loc ședința comună dintre cele două guverne la 13 ani după cea din 2011 dintre Boc și Berlusconi. Evenimentul are loc la Vila Doria Pamphili iar premierii Meloni si Ciolacu vor reînnoi acordurile strategice din diferite domenii economic, militar, cultural etc.

You may also like

Leave a Comment