Peste 10.000 de spectatori la sărbătoarea în cinstea zilei de întemeiere a Romei

by Stefania Crisan

În această duminică de 21 aprilie 2024, Roma, orașul de pe cele șapte coline și capitală a Italiei  și-a sărbătorit cu mare fast cei 2777 de ani de la întemeiere. Ab urbe condita! Astfel a răsunat deasupra celor Șapte Coline strigătul triumfător în latină care anunța fondarea Romei în anul 753 î.Hr.

”În capitala Italiei se sărbătorește în fiecare an acest eveniment pe locul cunoscut cu numele de „Circo Massimo” unde și de această dată au fost prezente „legiunile romane” care făceau parte în antichitate din Imperiul Roman. A fost un eveniment impresionant la care au luat parte peste 10.000 de spectatori” ne-a relatat sătmăreanul Honorius Barnișca, lider al comunității românilor din Roma

În cadrul evenimentului au defilat soldați din: Italia, Spania, Franța, România, Macedonia, care au făcut un concurs de manevrat armele înaintașilor lor.

România a fost reprezentată de Asociația Valea Dacilor din Sarmizegetusa, sub conducerea lui Demian Petru, președintele  asociației.  Cel mai mic ostaș dac a fost Luca, care a încântat publicul foarte numeros prin armura și priceperea lui de a manevra scutul și sabia dacică.

Sărbătorirea întemeierii Romei la 21 aprilie, este în mod cert unul dintre cele mai importante momente din istoria și civilizația europeană. Întrupată din miturile lui Eneas tracul, supraviețuitorul Troiei, și cel al gemenilor Romulus și Remus, Roma este considerată cu mândrie cetatea măreață a antichității, centru și inimă a imperiului cu același nume, păstrând astăzi cele peste două milenii de istorie și legende.

Conform miturilor lumii antice, Roma a fost întemeiată și ridicată la rang de capitală de către doi frați gemeni, considerați aproape semizei: Romulus și Remus.

Legenda spune că în timpul unei certe violente între cei doi frați, disputa având ca obiect locul amplasării viitoarei așezări, Romulus l-a ucis pe Remus, iar orașul a primit numele său. O altă legendă povestește despre o femeie misterioasă numită Roma, care a navigat spre Peninsula Italică alături de căpetenia tracă Eneas și restul supraviețuitorilor căderii cetății Troiei.

Din perspectivă strict istorică și arheologică, se pare că zona pe care s-a ridicat Roma era locuită încă din secolul al XI-lea î.Hr., conform urmelor unor fortificații antice sub Colina Palatină.

Majoritatea istoricilor antici romani, printre care Livius și Plutarh, susțineau că orașul a fost fondat în anul 753 î.Hr., pe data de 21 aprilie. Se spune că Romulus, fondatorul, a fost primul dintre cei șapte regi romani. După el, un număr de șase regi au domnit până în anul 509 î.Hr., când locuitorii s-au răsculat împotriva ultimului rege, Tarquinius Superbus (535 î.Hr. – 509 î.Hr.) și au instaurat Republica Romană.

Pentru romani, ziua de întemeiere a Romei nu a fost doar un simplu moment istoric, ci un prilej de celebrare și reflexie asupra identității lor colective. De-a lungul timpului în această zi au avut loc festivaluri grandioase, ceremonii religioase și reconstituiri dramatice  subliniind importanța durabilității, forței și unității orașului. Ideile romane despre guvernare, drept, arhitectură și inginerie rămân fundamentale pentru civilizația occidentală. În plus, Roma este încă un centru de atracție turistică major, cu situri arheologice remarcabile și o bogată moștenire artistică și culturală.

You may also like

Leave a Comment