Negocieri reușite între medici și CNAS: Stabilitate în Sănătate pentru primele 6 luni din 2024

by Stefania Crisan

Negocierile care au avut loc în perioada 17 -18 ianuarie 2024 între reprezentanții medicilor ale principalelor organizații profesionale și oficialii Casei Naționale de Asigurări de Sănătate au dus în final la rezultate satisfăcătoare pentru profesioniștii din Sănătate. Cel puțin pentru primele 6 luni din an, cele mai stringente probleme semnalate de medici și-au găsit în mare parte rezolvarea. Valoarea punctelor va rămâne neschimbată până la 30 iunie pentru asistența medicală primară și ambulatorie cât și suma lunară orientativă pentru medicii stomatologi care au fost valabile în semestrul al II-lea al anului 2023.

Așa cum a menționat conducerea Colegiului Medicilor din România a fost un dialog în cadrul căruia punctele aduse în discuție de medici au fost abordate constructiv. La discuții a luat parte și medicul sătmărean Călin Bumbuluț, președintele CM Satu Mare și vicepreședinte al colegiului la nivel național

”Ne exprimăm încrederea că modificările agreate se vor regăsi în forma finală a actelor normative discutate” a spus conducerea CMR în cadrul unei conferințe de presă ce a avut loc după întâlnirea cu CNAS de joi, 18 ianuarie 2024.

Menținerea valorii punctului atât pentru medicina de familie, cât și pentru ambulatoriul de specialitate (măsură aplicabilă, la decizia CNAS, până la 30 iunie 2024), se numără printre punctele soluționate favorabil în urma negocierilor cu CNAS.

De asemenea a fost luată decizia eliminării penalităților impuse medicilor de familie cu liste de peste 2200 de pacienți, iar

propunerea potrivit căreia validarea serviciului trebuie realizată de către membrii familiei – rude de grad I sau II  a fost retrasă.

Printre punctele prioritare ale medicilor cu un răspuns favorabil din partea CNAS a fost menținerea definiției spitalizării de zi în forma de minim 2 ore și maximum 12 ore.

”Având în vedere importanța și necesitatea unei abordări coordonate în ceea ce privește finanțarea sistemului medical din România, mesajul nostru rămâne acela de dialog și de consens, astfel încât să generăm soluții reale, atât pentru medici, cât și pentru pacienți” au subliniat  reprezentanții Colegiului Medicilor din România

You may also like

Leave a Comment