Medicamentele expirate provenite de la populație vor fi preluate de spitale

by Stefania Crisan

Spitalele publice și private din România vor gestiona deșeurile de medicamente neutilizate și/sau expirate provenite de la populație printr-un protocol stabilit în Instrucțiunea, nr.6226 din 4 aprilie 2024 ce a intrat în vigoare cu 10 aprilie 2024. Instrucțiunile vin în completarea Legii nr.269/2023 privind casarea medicamentelor expirate/neutilizate provenite de la populație. Conform acesteia, cetățenii vor putea depune medicamentele neutilizate la spitale în anumite zile și intervale orare stabilite de unitățile respective.

Este vorba despre  deșeuri de medicamente cu termenul de valabilitate depășit, medicamente care nu mai sunt utilizate, reziduuri de medicamente, medicamente care au recipient deteriorate, medicamente retrase de pe piață etc.

”Deşeurile de medicamente se depun de către cetăţeni la spitale publice sau private, conform programului stabilit şi afişat de unităţile respective. Spitalele publice sau private pot stabili un program de colectare a deşeurilor de medicamente de la populaţie, în anumite zile ale săptămânii şi într-un anumit interval orar se arată în Articolul 3, alin.1 din Instrucțiune

Potrivit documentului citat, recipientele de colectare vor fi amplasate în curtea spitalului, într-un spațiu special destinat, accesibil, monitorizat și igienic. Deșeurile de medicamente vor fi colectate diferențiat în funcție de tipul lor: citotoxice și citostatice, alte medicamente, lichide în recipiente cu potențial înțepător-tăietor și recipiente sub presiune.

”Fiecare recipient va fi etichetat corespunzător și sigilat după umplere pentru a preveni recuperarea deșeurilor” se arată  în instrucțiuni.

După cum spun legiuitorii, această măsură vizează creșterea siguranței și protecției mediului prin gestionarea corespunzătoare a deșeurilor farmaceutice.

You may also like

Leave a Comment