Lucrările la infrastructura feroviară din Satu Mare, pe ultima sută de metri

by Mihaela Ghiță

Lucrările de modernizare a infrastructurii feroviare dintre stațiile Satu Mare și Satu Mare Sud continuă în ritm susținut fiind aproape de finalizare, ceea ce determină în continuare modificări temporare în circulația trenurilor pe acest tronson.

Compania Națională de Căi Ferate CFR SA, administratorul infrastructurii feroviare, a anunțat că în perioada 11-13 februarie 2025, pasagerii trenului IR 1533 Timișoara Nord – Satu Mare Sud – Satu Mare vor fi transbordați cu mijloace auto între stațiile Satu Mare Sud și Satu Mare. De asemenea, în perioada 12-14 februarie 2025, călătorii trenului IR 1532 Satu Mare – Satu Mare Sud – Timișoara Nord vor beneficia de același sistem de transbordare auto între Satu Mare și Satu Mare Sud.

Stadiul lucrărilor și obiectivele modernizării

De la debutul lucrărilor, respectiv luna noiembrie, 2024, echipajele de lucru au intervenit  pentru înlocuirea în totalitate a infrastructurii feroviare, incluzând înlăturarea vechilor linii, săparea și curățarea terenului, repunerea pietrei și montarea de noi traverse și linii care să facă față trenurilor de mare viteză. Zona a fost securizată pentru a preveni incidentele pe durata lucrărilor.

Modernizarea liniei de cale ferată dintre cele două gări din Satu Mare se află pe ultima sută de metri. Mai sunt câteva zile bune, probabil o săptămână până ce vor fi efectuate primele probe.

Recent au fost finalizate și modernizate cele 3 poduri existente pe acest tronson (Henry Coandă, Soarelui, Someş). Sâmbătă, 8 februarie au fost finalizate lucrările ce vizează porțiunea de cale ferată de la pasajul din Cartierul Soarelui.  Surse din cadrul CFR Satu Mare ne-au relatat că doar pentru aceste poduri au fost folosite aproximativ: 500 traverse din lemn,1000 plăcuţe metalice pentru fixare şină, 2000 sisteme de prindere, 4000 de şuruburi de prindere (tirfoane). De la debutul lucrărilor, respectiv luna noiembrie, 2024, echipajele de lucru au intervenit  pentru înlocuirea în totalitate a infrastructurii feroviare, incluzând înlăturarea vechilor linii, săparea și curățarea terenului, repunerea pietrei și montarea de  traverse noi din beton  (1734 buc/km la o greutate de 270kg/buc) și şină CF de tip 60 (60 kg/metru) care să facă față trenurilor de mare viteză. Zona a fost securizată pentru a preveni incidentele pe durata lucrărilor.

    Urmează ca zilele următoare să fie efectuate lucrări mecanizate de profilare , buraj, ripare a liniei CF reabilitate iar în final se vor  amenaja trecerile la nivel cu dale noi, racord drum cu CF, se vor monta parapeţi de protecţie, indicatoare rutiere CF după caz.

Lucrările din Satu Mare fac parte dintr-un program național de modernizare a infrastructurii feroviare de tip „Quick Wins”, derulat de Ministerul Transporturilor și Infrastructurii, cu un termen estimat de finalizare la mijlocul lunii februarie 2025.

Până la finalizarea lucrărilor, circulația trenurilor pe tronsonul menționat s-a  desfășurat la început pe o linie de tragere, cu viteză redusă, iar din a doua jumătate a lunii ianuarie 2025 și până la terminarea integral a lucrării traficul feroviar între cele două gări a fost sistat complet.

Călătorii sunt sfătuiți să consulte programul actualizat al Mersului Trenurilor pentru a evita eventualele inconveniente cauzate de modificările temporare din circulația trenurilor interne și internaționale.

Modernizarea liniei de cale ferată din Satu Mare face parte dintr-un proiect amplu, finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), care are ca obiectiv eliminarea restricțiilor de viteză și creșterea eficienței transportului feroviar. Beneficiarul proiectului este Compania Națională de Căi Ferate „CFR” S.A., iar valoarea totală a investiției se ridică la 960.161.521,66 lei, din care peste 806 milioane de lei provin din fonduri europene.

Proiectul face parte din inițiativa „Quick Wins” și se concentrează pe restabilirea parametrilor tehnici ai infrastructurii feroviare din zona SRCF Cluj. Termenul de finalizare este stabilit pentru 31 decembrie 2026, iar aceste modernizări sunt importante pentru dezvoltarea unui sistem de transport feroviar modern, eficient și sustenabil.

Călătorii sunt sfătuiți să consulte programul actualizat al Mersului Trenurilor pentru a evita eventualele inconveniente cauzate de modificările temporare din circulația trenurilor interne și internaționaționale.

Foto: Vasile Conioși Mesteșanu

You may also like

Leave a Comment