Guvernul României a aprobat Legea privind stabilirea salariilor minime europene, aliniindu-se astfel Directivei (UE) 2022/2041 a Parlamentului European și a Consiliului, informează Ministerul Muncii și Solidarității Sociale. Aceasta urmează să fie adoptată de Parlamentul României în regim de urgență.
Noua lege asigură un mecanism de stabilire a salariului minim brut pe țară, în consultare cu partenerii sociali, conform Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Salariul minim va fi actualizat anual pe baza puterii de cumpărare, nivelului general al salariilor, ratei de creștere a acestora și productivității muncii la nivel național. Legea prevede că salariul minim brut nu poate fi mai mic de 50% din câștigul salarial mediu brut.
Directiva se aplică tuturor categoriilor de salariați, indiferent de tipul raportului de muncă. Proiectul de lege include și un plan de acțiune pentru promovarea negocierilor colective și pentru creșterea accesului salariaților la drepturi salariale negociate colectiv.
Nerespectarea noilor dispoziții va atrage sancțiuni între 3.000 și 5.000 de lei pentru fiecare angajat căruia nu i se garantează salariul minim brut prevăzut de lege sau de contractele colective de muncă.