ISU Someș Satu Mare: Fii responsabil în privința arderilor de vegetație uscată”

by Stefania Crisan

Fii responsabil în privința arderilor de vegetație uscată!” este avertismentul dat de Inspectoratul pentru Situații de Urgență Someș Satu Mare, în contextul informării transmise de către Administrația Națională de Meteorologie conform căreia, începând din această seară, 1 aprilie, ora 20:00, județul Satu Mare se va afla sub incidența atenționării de Cod Galben și Cod Portocaliu. Cele două atenționări vizează intensificări ale vântului și vijelii, valabilă până marți seară, 2 aprilie, ora 22:00.

 Inspectoratul pentru Situații de Urgență SOMEȘ al județului Satu Mare atrage atenția populației despre riscul izbucnirii și răspândirii focarelor de ardere a vegetației uscate.

”Atragem atenția asupra faptului că folosirea focului deschis pentru igienizarea terenurilor, arderea gunoaielor, a deșeurilor și a altor materiale combustibile poate avea consecințe grave, atât asupra mediului înconjurător și a solului, cât și asupra proprietății sau chiar a vieții oamenilor. În astfel de cazuri, flăcările se pot întinde cu repeziciune pe o suprafață mare, iar în condiții de vânt, incendiile de vegetație uscată sau de deșeuri menajere pot deveni și mai periculoase, dacă se manifestă aproape de case, de operatori economici, de rețele de electricitate sau de locuri cu pericol de explozie.

Transmitem un apel către populaţie, să respecte interdicţiile privind focul deschis, mai ales în această perioadă când flăcările sunt favorizate de condiţiile meteorologice” se arată într-o comunicare a instituției

Totodată, ISU Someș Satu Mare le reamintește cetățenilor faptul că nerespectarea prevederilor legale privind interzicerea arderii miriştilor, turbăriilor, litierelor pădurii, stufului, tufărişurilor sau vegetaţiei ierboase constituie contravenţie şi se sancţionează conform legii.

De la începutul anului și până în present, echipajele de pompieri din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență SOMEȘ al județului Satu Mare au fost solicitate pentru lichidarea a 15 incendii de vegetație uscată în urma cărora a fost afectată o suprafață de aproximativ 40 de hectare.

You may also like

Leave a Comment