Expoziția de artă textilă ”din fire” a Virginiei Pișcoran este deschisă vizitatorilor la Muzeul de Artă

by Stefania Crisan

O expoziție inedită se află în această perioadă pe simezele Muzeului de Artă Satu Mare din Piața Libertății nr 21 purtând semnătura artistei Virginia Pișcoran. Spunem că este o expoziție inedită deoarece aduce în atenția publicului miraculosul ” din fire” și cu fire, lucrări de o altă factură și anume cea de artă textilă într-o linie tematică plină de simboluri. Vernisajul a marcat un dublu eveniment fiind și zi aniversară pentru protagonista  poveștilor spuse din urzeala vremii, din tresăriri ale sufletului spre înalt și frumos. Un astfel de moment a adunat în jurul artistei oameni dragi, colegi, prieteni, familie, toți cei pentru care Virginia Pișcoran înseamnă un suflet frumos cu buchete de flori însoțite de un călduros ”La mulți ani!” cu sănătate și bucurii din plin. Despre creațiile Virginiei Pișcoran a vorbit o bună prietenă și colegă, Cristina Gloria Oprișa și totodată prin câteva cuvinte de bun venit, muzeograful, Polgar Alexandru.

Virginia Pișcoran este membră a Uniunii Artiștilor Plastici din România, filiala Satu Mare. De-a lungul carierei sale a participat la numeroase evenimente artistice în țară și peste hotare, în tabere de creație etc. Activitatea didactică a încheiat-o printr-o binemeritată pensionare.

”Din fire și cu multe fire, artista Virginia Pișcoran „țese” pe tărâmul artelor decorative prin colaje textile. Alăturarea de materiale cu predilecție textile, dau creației sale o notă aparte, făcând-o ușor recognoscibilă pe orice simeză aleasă ca spațiu expozițional. Suportului textil i se alătură materiale diferite culese din natură: plante uscate, hârtie, carton, rădăcini, paie, ierburi, fragmente ceramice, mărgele și câte și mai câte, formând compoziții decorative, statice sau dinamice. Cromatica sa este restrânsă, făcând albul să vibreze prin mici accente de griuri, ocruri  sau pământiuri – o paletă discretă ce îi definește personalitatea.

40 sunt lucrările ce fac parte din această expoziție, de la dimensiuni mici de 20x20cm până la suprafețe ce depășesc 1 metru. Însemnări în registre simetrice sau voit explozive, creând o dinamică dirijată spre transmiterea unor stări subliniate de semnele sacre, solare sau foarte des întâlnita spirală. Coborâtă poate de pe însemnările tradiționale ale țesătuilor, ori încrestăturile în lemn sau cele desenate pe ceramica populară. Un semn al vieții, un sens al evoluției, al înălțării, al dezvoltării,  al energiei. Îl regăsim protejat în cuiburile în care se culcușește pentru a crește într-o împlinire, solist pe un imaculat alb ca un viitor învingător sau chiar flancat de opreliști de culoare ce îl supun unei zvârcoliri pentu a deveni viață.

Crucea este un motiv drag Virginiei,  semnul divin poposește în lucrările sale ca o binecuvântare, ca un altar ce ne trimite gândul spre cer. El devine steag, prapur sau poate numai o perdea protectoare la geam, care prin semnul crucii vegheză, apără, binecuvintează. Multiple sunt semnele folosite, ce prin gruparea lor ne fac să pierdem originea simplă de linie orizontală, verticală sau șerpuită: se unduiesc, se grupează slujind benefic ideea prin care se compune demersul artistic. Geometrii alcătuite spre bucurie vizuală, alăturări vegetale, aștrii, împletituri alăturate cu dibăcie crează o lume de simboluri și semne ce poartă semnătura Virginia Pișcoran” a spus Cristina Gloria Oprișa despre expoziție.

Expoziția ”din fire” se află în cele două săli de cărămidă ale  Muzeului de Artă, un loc cât se poate de potrivit pentru a potența țesăturile albe din lucrările Virginiei Pișcoran, întreaga suită de exponate  unde fiecare fir, fiecare bucată de pânză îmbie privitorul la cunoaștere, la așezarea sufletului în frumos, în coordonatele existențiale din timp și peste timp. 

Tot cu acest prilej, la început de vernisaj a fost ținut un moment de reculegere pentru colegul lor, Ioan Aron Țăroi, membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România, filiala Brașov trecut la cele veșnice recent ( joi, 7 noiembrie 2024). Vestea plecării sale în veșnicie atât de neașteptat i-a îndurerat pe colegii sătmăreni fiind un bun prieten și colaborator al comunității artelor plastice sătmărene, un om de o bunătate și generozitate rar întâlnite.

Vizibil emoționată de vestea tristă a plecării lui Ioan Aron Țăroi,  artista Cristina Gloria Oprișa a conturat personalitatea  artistului fiind evidențiate calitățile profund umane pe care acesta le avea, spiritul de colegialitate și implicarea sa în numeroase evenimente cultural artistice ale urbei de pe Someș. Dumnezeu să-l odihnească în pace!

Foto – Vasile Conioși Mesteșanu

You may also like

Leave a Comment