Formele severe de viroze și gripe îi țin la pat pe sătmăreni două săptămâni sau chiar mai mult

by Mihaela Ghiță

Medicii de familie sătmăreni trag un semnal de alarmă asupra virulenței infecțiilor respiratorii din acest sezon și măsurile care pot fi luate de populație pentru limitarea îmbolnăvirilor. Dacă până nu demult o răceală trecea fără prea multe bătăi de cap, cu câteva zile de repaus, ceaiuri calde și asimptomatice, nu tot la fel se întâmplă în acest sezon când virozele au luat o formă mult mai agresivă, cu complicații care impune o perioadă mai lungă de refacere.

În satul Bogdand, județul Satu Mare, doctorul Vasile Blaga consultă zeci de pacienți într-o zi. Adresabilitatea la cabinetul de medicină de familie este mare pe toate categoriile de vârstă, indiferent că sunt copii, persoane active sau vârstnici. Tot aici se adaugă și consultațiile la domiciliu, tot mai multe în ultima vreme, cu forme severe pentru care în unele situații se impune prezența la spital.

”Azi (16 ianuarie 2024 n.r.) am văzut la domiciliu 5 bolnavi Pentru unul dintre ei s-a impus trimiterea la spital deoarece era o urgență. Sunt zile când vin la cabinet și 30-40 de persoane la care se adaugă și solicitările la domiciliu din cauza răcelilor și a complicațiilor acestora.  Incidența infecțiilor respiratorii  nu numai că este în creștere, dar am constatat și agravarea formelor de boală. Sunt situații când oamenii nici după 2 săptămâni nu se simt mai bine. Am avut cazuri când nu s-au putut ridica din pat. Sunt forme trenante, mult mai severe, care nu trec ușor. Din punct de vedere medical, am putut constata că virușii au căpătat o virulență crescută. Unii specialiști pun situația actuală în legătură cu pandemia Covid-19 și faptul că imunitatea a avut de suferit. Practic în perioada pandemiei imunitatea a fost pusă într-o stare de stres. Apoi mai este și vremea extrem de schimbătoare” a subliniat doctorul Vasile Blaga.

Simptomele răcelilor în cazul copiilor sunt febră ridicată, rinoree, dureri în gât, tuse, însoțită  uneori de grețuri și vărsături. De asemenea, s-a constatat în cazul tusei o formă înnecăcioasă, chinuitoare, cu senzația de lipsă de aer și oboseală, atât la copii cât și la adulți.

În cazul vârstnicilor pe lângă simptomele specifice răcelii s-au accentuat și problemele bolilor cronice de care suferă.

Un alt aspect semnalat este gradul ridicat de contagiozitate a infecțiilor respiratorii fie că este vorba de viroze sau gripe. Ceea ce mai demult implica prezenta vreme de câteva zile în același spațiu cu o persoană  răcită, acum transmiterea bolii (prin strănut, secreții nazale) s-a redus la câteva ore.

Dintre măsurile pe care dr. Blaga le recomandă pentru prevenirea îmbolnăvirilor  se numără:o alimentație din care să nu lipsească legumele și fructele, limitarea deplasărilor în zonele aglomerate, mijloace de transport în comun, purtarea măștii de protecție, evitarea aerului rece, a vânttului, dar și evitarea vizitelor personale. ”Oamenii la țară au gospodării cu animale, păsări pe care trebuie să le hrănească. Sfatul meu este să încercece să solicite ajutorul apropiaților, iar dacă tot ies afară să nu stea mai mult de câteva minute, să fie bine îmbrăcați și eventual să acopere gura cu o mască, un fular pentru a nu inspira direct aerul rece. Dacă oamenii se știu că sunt bolnvi, răciți chiar și ”puțin” cum se exprimă uneori, le recomand să evite vizitele personale, mai ales acolo unde sunt și copii mici. Să avem grijă să-i protejăm pe cei pe care îi iubim” a mai spus doctorul Vasile Blaga.

Reamintim că cea mai recentă raportare a Direcției de Sănătate Publică Satu Mare privind evoluția infecțiilor respiratorii a evidențiat creșterea numărului de îmbolnăviri, cu peste 1100 de cazuri într-o săptămână la nivelul județului Satu Mare.

You may also like

Leave a Comment