Crescătorii de bovine pot depune cereri pentru ajutorul de la stat

by Stefania Crisan

Până la data de 21 martie 2024 pot fi depuse cereri la APIA de către pentru susținerea activității crescătorilor din sectorul bovinelor de carne și al bubalinelor. Anunțul a fost făcut de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA).

Ajutorul de stat este destinat pentru compensarea pierderilor suferite de către crescători în perioada 1 octombrie 2022 – 31 martie 2023, în contextul crizei generate de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.

Potrivit informațiilor oferite de către sursa citată, cererile și documentele justificative necesare trebuie transmise la Centrele județene/locale ale APIA, respectiv la Municipiul București, însoțite și de o declarație pe propria răspundere că nu se află în reorganizare, lichidare sau faliment la data de 24 februarie 2022, conform modelului prevăzut în anexa nr. 1 din Ordonanța de Urgență. Documentele depuse sau transmise în copie de către beneficiar trebuie să fie marcate cu sintagma „conform cu originalul”, să fie datate și să fie însoțite de semnătura beneficiarului.

Valoarea totală maximă a schemei de ajutor de stat este de 79,4 milioane de lei, echivalentul sumei de 16,1 milioane de euro, care se asigură din bugetul de stat, prin intermediul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) pentru anul 2024. Cuantumul ajutorului de stat care se acordă beneficiarilor este de 100 euro pentru fiecare cap de bovină de carne sau bubalină.

Plata ajutorului de stat se efectuează până la data de 30 iunie 2024. APIA menționează că vor putea fi effectuate plăți și după această dată pentru conturi invalide, dar nu mai târziu de data de 31 decembrie 2024.

Din evidențele APIA, până la data de 20 februarie 2024, inclusiv, au fost depuse 194 de cereri de solicitare dintr-un număr potențial de 4.295 de beneficiari.

You may also like

Leave a Comment