Credincioșii sătmăreni i-au pomenit pe cei trecuți la cele veșnice în sâmbăta Moșilor de iarnă

by Mihaela Ghiță

În sâmbăta dinaintea Duminicii Înfricoșătoarei Judecăți (a Lăsatului sec de carne) , 22 februarie 2025,  s-a făcut pomenirea celor adormiți, zi cunoscută în popor și cu denumirea de ”Moșii de iarnă”. Începând cu această zi, timp de 8 săptămâni respectiv până la Sâmbăta Învierii lui Lazăr se aduc rugăciuni întru pomenirea celor trecuți la cele veșnice. Astfel de slujbe au fost oficiate în toate lăcașurile de rugăciune ortodoxe și greco catolice din Satu Mare cât și din cuprinsul eparhiilor locale și naționale. Sătmărenii și-au îndreptat gândul către cei plecați în veșnicie, s-au rugat pentru ei și au adus prinos, colaci, vin și lumânări, așa cum cere tradiția.

De ce se numesc așa? Iată o întrebare la care Biserica prin slujitorii ei ne explică următoarele:

”Se numesc Moșii de iarnă, pentru că facem cu toții pomenirea de obște a tuturor părinților, moșilor și strămoșilor noștri adormiți de-a lungul timpului, a istoriei mântuirii întru nădejdea Învierii și a vieții veșnice.

Această zi este așezată înainte de Duminica Înfricoșătoarei Judecăți, cunoscută și sub numele de Lăsatul secului de carne, marcând astfel începutul sâmbetelor morților, care se vor încheia cu Sâmbăta lui Lazăr, înainte de Săptămâna Mare sau Săptămâna Sfintelor Pătimiri ale Domnului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos.

În tradiția ortodoxă, la toate aceste zile de pomenire se aduc la biserică ofrande care constau în pomelnic, colivă, colac, prescuri și o sticlă de vin” se arată într-o informare a  Episcopiei Ortodoxe a Maramureșului și Sătmarului

Cu sfinţii odihneşte, Hristoase, sufletele adormiţilor robilor Tăi, unde nu este durere, nici întristare, nici suspin, ci viaţă fără de sfârşit” – Condacul, glasul al 8-lea

You may also like

Leave a Comment