Detașamentul de Pompieri Carei a marcat vineri, 5 iulie 2024, un moment istoric prin inaugurarea noului sediu în care își va desfășura activitatea. Inaugurarea noii clădiri s-a făcut în prezența a numeroase oficialități. Au fost de față: secretarul de stat și șef al DSU, dr. Raed Arafat, prim adjunctul inspectorului general al IGSU, colonel Constantin Florea, adjunctul inspectorului general al IGSU și manager de proiect, general-maior Benone-Gabriel Duduc, reprezentanți ai Băncii Mondiale, șefi ai structurilor MAI, oficialități județene și locale.
Raed Arafat a evidențiat faptul că această clădire de la Carei este a treia la nivel național care a fost construită și modernizată la standardele actuale, implicit parcul auto al unității și a subliniat că alte 35 de clădiri din țară urmează să fie consolidate sau reconstruite din cadrul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență la care se adaugă și alte clădiri din cadrul Jandarmeriei și Poliției.
Raed Arafat a adus în atenția celor prezenți câteva din etapele importante ale acestui proiect de anvergură ce are ca prioritate reducerea riscului pentru salvatori.
În discursul său, șeful DSU a amintit printre altele că miercuri la ședința de Guvern au fost aprobate 2 strategii. ”Una dintre ele este strategia de reducere a riscului la dezastru, o strategie care este extrem de importantă și care este până în anul 2035 și care vine în baza acordului de la Sendai pentru reducerea riscului la dezastre. Una dintre cele mai importante ținte este reducerea mortalității în timpul dezastrelor, iar a doua țintă este reducerea numărului persoanelor afectate în timpul dezastrelor. Strategia pe care ne-o dorim este să nu avem victime să nu avem persoane rănite din rândul salvatorilor fără de care în cazul dezastrului o să avem alte victime și alți răniți și poate alți decedați pentru că salvatorii nu vor putea să ajungă la ei. Acesta este rostul strategiei de reducere a riscului la dezastru la care s-a adăugat și strategia de dezvoltare și consolidare a departamentului pentru situații de urgență și care prevede întărirea tuturor componentelor de management la dezastre, de la prevenire, pregătire la răspuns” a spus dr. Raed Arafat în cadrul luării de cuvânt de la Carei
De asemenea, șeful DSU a subliniat și înnoirea parcului auto de la subunitatea din Carei cu mași noi cu o dotare conformă standardelor actuale.”Vedem în spatele nostru nu numai o clădire ci și o dotare recentă toată formată din mașini recent primite de inspectoratele pentru situații de urgență din fonduri europene și care au înlocuit vechile mașini care erau din anii ’80 sau sfârșitul anilor 70. Numai anul trecut s-au livrat 400 de mașini de stingere a incendiilor. Anul acesta se pregătește și este în evaluare și licitație, ofertele de licitație pentru ambulanțe care sunt destinate SMURD-ului și serviciilor de ambulanță. Întărirea răspunsului este și acesta unul dintre scopurile noastre merge în paralel și combinat cu crearea condițiilor optime de muncă pentru oamenii care deservesc serviciile de urgență. Am făcut un pas major aici ( la Detașamentul de Pompieri. Carei n.r.). O să vedem în următoarele două luni, maxim trei luni încă trei clădiri finalizate la București, Călărași și Vrancea și mai sunt multe în curs de pregătire. Cu siguranță comunitatea dumneavoastră și comunitățile care depind de această unitate de intervenție sunt mai sigure acum pentru că și salvatorii sunt acum mai siguri și echipamentele sunt mai sigure astfel că orice se întâmplă ei sigur vor ajunge și nu vor fi afectați de condițiile care erau, în clădirea construită în 1900 și pe care abia acum în secolul 21 reușit să o înnoim. Succes colegilor. Să vă întoarceți acasă întotdeauna sănătoși ca să puteți să serviți comunitatea în care vă aflați” a mai spus dr. Raed Arafat
Noul sediu al Detașamentului de Pompieri Carei din cadrul ISU Satu Mare s-a realizat în cadrul Proiectului „Îmbunătățirea managementului riscurilor de dezastre”, proiect care face obiectul Acordului de împrumut dintre România și Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare. Valoarea inițială a proiectului a fost de 50 milioane de euro, fiind suplimentată în cursul anului trecut cu alte 92 de milioane de euro.
Acest obiectiv de investiții, Detașamentul de Pompieri Carei, este al treilea din seria celor 35 de clădiri cu rol important în sistemul de pregătire și răspuns la urgențe și dezastre, care urmează să fie reconstruite sau consolidate în următorii ani.
Noul sediu include spații specializate pentru instruirea și pregătirea personalului.
Investițiile în infrastructură îmbunătățesc condițiile de lucru și de viață ale pompierilor și totodată consolidează capacitatea de intervenție și de răspuns în fața situațiilor de urgență.
Proiectul ”Demolare și reconstruire sediu Detașament de Pompieri Carei din cadrul ISU Satu Mare” a implicat demolarea fostelor clădiri în care au activat cadrele militare ale detașamentului de pompieri și construcția unei noi clădiri multifuncționale. Lucrările de demolare și construire au început în ianuarie 2022, iar valoarea contractului a fost de 17.579.289,21 RON (TVA inclus).
Clădirea veche a fost construită în 1900 și se afla într-o stare avansată de degradare. A fost expertizată și încadrată în clasa de risc seismic I (RS), atribuită clădirilor cu risc ridicat de a se prăbuși în caz de cutremur.
Noua construcție are în componență o clădire operațională, cu o suprafață construită de 808,60 mp și o suprafață desfășurată totală de 2.042,40 mp. Clădirea corespunde celor mai recente cerințe de eficiență energetică, inclusiv panouri solare pentru prepararea apei calde și este echipată pentru a oferi standarde ridicate pompierilor care lucrează în clădire (instalație de aer condiționat, sistem de ventilație cu recuperare a căldurii, facilități pentru exerciții fizice).
În spațiile administrative se află birourile personalului, dispeceratul, zona de servire a mesei, spații de depozitare și încăperile tehnice necesare funcționării clădirii, camere de odihnă, vestiare, dușuri și grupuri sanitare, sala de gimnastică și o sală multifuncțională.
Spațiile destinate garării autospecialelor au o suprafață totală de 535 mp și capacitatea de a adăposti simultan 12 vehicule. Accesul acestora în garaj se realizează prin intermediul ușilor secționale industriale, amplasate pe trei fețe ale clădirii.