O vizită în această perioadă la Castelul Karolyi din municipiul Carei este un bun prilej de a vă reîntâlni cu eleganța și rafinamentul porțelanurilor fabricii Óbuda, fondată de Tivadar Hüttl, dar și cu viața din cafenelele Brașovului de la începutul secolului XX. Două săli de la parterul castelului sunt rezervate acestei expoziții temporare intitulată„Noblesse Oblige! Eleganță și rafinament la masă și în cafenele (1850-1940).






Vernisajul expoziției a avut loc sâmbătă, 20 iulie 2024 în sala Cavalerilor fiind prezenți alături de organizatori oameni de cultură, istorici, colecționari.
O incursiune în istoria prestigioasei fabrici de porțelanuri din Imperiul Austro-Ungar, dar și povestea familiei Hüttl a fost prezentată de curatorul expoziției dr. Dora Mojzsis de la Muzeul Obudai din Ungaria.
Despre istoria cafenelelor Brașovului a vorbit directorul executiv al Muzeului de Etnografie Brașov, Alexandru Stănescu. Invitatul a vorbit despre atmosfera elegantă a cafenelelor brașovene cunoscute ca adevărate simboluri ale rafinamentului și influenței culturale vieneze esențiale pentru viața socială și culturală a orașului. Oaspetele a evidențiat importanța păstrării bunelor maniere în servirea mesei și a bucătăriei tradiționale românești plină de gust și savoare în contextul timpului prezent marcat de o alimentație preponderant de tip fast food vitregită parcă de toate aceste elemente de eleganță și
Alexandru Stănescu a prezentat invitaților o carte pe care a lansat-o recent ”Cină cu strămoșii – Aromă, eleganță și rafinament”, rod al colaborării dintre Agenția Metropolitană Brașov și Muzeul de Etnografie Brașov. Cartea reunește între copertele sale informații din bucătăria tradițională specifică Țării Bârsei și a orașului Brașov, readuce în atenția cititorului informații inedite din istoria gastronomiei românești, rețete culinare cuprinse în file de istorie și poate să constituie o sursă veritabilă de informație pentru pasionații de bunătăți tradiționale și deserturi de casă.
De asemenea, aprecieri la adresa acestei inedite expoziții au fost aduse de către managerul Muzeului Județean Satu Mare, Liviu Marta.
Tot cu acest prilej, participanții la vernisaj au fost invitați să admire porțelanurile, dar în același timp gazdele i-au poftit și la o degustare de bunătăți dintre care nu a lipsit faimosul tort Doboș sau deliciosul Ischler (Ișler), un desert clasic, originar din Austria.
Această expoziție unică este realizată în colaborare cu Muzeul Óbudai din Budapesta, Muzeul de Etnografie Brașov, Muzeul Județean Satu Mare, Centrul de Promovare a Turismului Cultural „Gróf Károlyi” și Primăria Orașului Carei.
Vizitatorii se pot bucura de această expoziție până în luna septembrie.