Sumele alocate Programului național de boli rare au crescut în acest an fiind de aproape 1,2 miliarde lei, anunță conducerea Casei Naționale de Asigurări de Sănătate. Totodată, președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, Valeria Herdea, a anunțat că au scăzut prețurile unor molecule care sunt relevante pentru anumite afecțiuni.
‘Avem undeva la 4.685 de pacienți înregistrați în Programul național de boli rare, avem o sumă în ultimii ani în creșterea alocată pentru acest program. Avem în acest an 1.190.000.000 alocate pentru Programul național de boli rare. Ceea ce ne face să fim un pic mai optimiști decât am fost înainte privitor la posibilitatea de depistare precoce, de diagnosticare precoce și, nu în ultimul rând, de acces la tratament. O altă veste bună este faptul că au scăzut și prețurile unor molecule care erau relevante pentru anumite afecțiuni” a precizat Valeria Hendea.
Președinta CNAS a anunțat că în a doua jumătate a anului sunt șanse reale pentru introducerea unor molecule destinate bolilor rare care până la acest moment nu au un tratament
” Încercăm să diversificăm și să avem, sperăm în a doua jumătate a anului, și alte molecule pe care să le putem adresa, mai ales bolilor care sunt orfane și care nu au în acest moment tratament’, a spus Valeria Herdea.