Angajații Muzeului Județean Satu Mare au protestat cu banderole albe, dar cu porțile larg deschise de Noaptea Muzeelor

by Stefania Crisan

 O seară de 18 mai 2024 liniștită, poate doar puțin tulburată de câțiva stropi de ploaie a fost momentul în care sătmărenii cu drag față de tot ce înseamnă artă și-au făcut drum până în centrul orașului pentru o întâlnire lipsită de formalisme și sobrietate. Iar această întâlnire de suflet nu a avut loc altundeva decât la Muzeul de Artă din Piața Libertății, gazda unui eveniment de marcă care a trezit interesul publicului sătmărean – Noaptea Europeană a Muzeelor.  Timp de 6 ore, porțile instituției sătmărene au fost larg deschise pentru a-i primi pe toți cei care și-au manifestat dorința de a petrece clipe frumoase în compania colectivului instituției, a le cunoaște munca, dar și pentru a vedea spectaculoasele expoziții de artă pe care le găzduiește :expoziția permanentă Aurel Popp și expoziția internațională Micul Prinț.

Banderolele albe care au putut fi sesizate pe brațul angajaților Muzeului Județean Satu Mare au semnalat faptul că se află în grevă japoneză în semn de solidaritate cu toți colegii din țară, dar în același timp, prin organizarea și prezența lor la eveniment au arătat preocuparea și respectul pentru comunitatea sătmăreană. Și de această dată angajații muzeului au fost gazde pe toată cinstea. Directorul instituției Daniela Bălu a informat publicul  în mai multe rânduri despre greva japoneză și motivele care stau la baza acestei forme de protest.

”Colegii noștri din țară se află în grevă. Și noi susținem toate revendicările colegilor și instituțiilor muzeale din România. Am  ales să purtăm această banderolă albă în semn de protest, dar am decis să deschidem ușile muzeului din respect pentru patrimoniul cultural și pentru dumneavoastră, vizitatorii noștri” a spus directorul Muzeului Județean, Daniela Bălu

Ea le-a mulțumit public colegilor pentru profesionalismul și  dăruirea lor, pentru devotament și tot ceea ce fac împreună ca patrimoniul cultural al județului Satu Mare, implicit patrimoniu cultural național să rămână nu doar în trecut ci să-l aducă în prezent, pentru generația contemporană și în viitor, pentru copiii Sătmarului.

Așa după cum a explicat directoarea Daniela Bălu, Muzeul Județean  este cea mai mare instituție de cultură din județ și printre cel mai mari la nivel național, adică peste 400. 000 de bunuri de patrimoniu (colecții mixte de arheologie, istorie, etnografie, artă, științele naturii), 24 de muzee, case memoriale, gospodării țărănești, situri arheologice.

Instituția dispune de o bibliotecă cu 50.000 de volume, periodice, carte veche, ”Editura Muzeului Sătmărean” cu peste 250 de publicații.

Vorbind despre activitatea colectivului Muzeului Județean Satu Mare, Daniela Bălu a exemplificat câteva aspecte mai puțin cunoscute publicului ce țin de particularitățile și riscurile profesiei lor.

” Sunt zeci de mii de ore de muncă cu obiecte deseori atacate de ciuperci, acarieni, bacterii, carii, ”mucegaiuri și noroi”, cu substanțe ce sufocă sau provoacă boli profesionale…Mii de ore de studiu, cursuri de specializare, masterat, școli doctorale, examene, atestate de expert, o permanentă cunoaștere a tot ce este nou în domeniu. Așa precum medicii învață toată viața, pentru a fi la curent cu noutățile din domeniul medicinii, tot așa și ”medicii patrimoniului cultural” învață tot ce este nou în tehnica și tratamentele de restaurare-conservare, pentru a ”vindeca” tezaurul cultural al țării, al comunității, adică acei ”pacienți” cu vârste venerabile, chiar de sute și mii de ani !Toate acestea, și multe altele, implică multă trudă, știință, carte, muncă, dăruire, pasiune! Toate acestea se fac doar cu Oameni, cu Oamenii muzeului, cel mai important patrimoniu. Iar acești oameni, acești specialiști ce sunt din ce în ce mai puțini la nivel național merită să fie respectați, iar munca lor să fie retribuită astfel încât să aibă parte de un trai decent și demn!” a subliniat directoarea Muzeului Județean Satu Mare

La eveniment a fost de față managerul Muzeului Județean Satu Mare, Liviu Marta, președintele Uniunii Artiștilor Plastici, filiala Satu Mare, Aurelian Busuioc, numeroși oameni de cultură, scriitori, documentariști etc.

Zamfir Danciu, directorul Direcției pentru Cultură, Culte și Patrimoniu Satu Mare s-a alăturat acestei forme de protest purtând și el  în semn de susținere o banderolă albă.

Printre sutele de participanți care și-au  făcut timp să treacă pragul Muzeului de Artă s-a numărat președintele Consiliului Județean Satu Mare, Pataki Csaba, deputatul, Nagy Szabolcs, fiind remarcată prezența lor discretă, dar însoțită de cordialitate și respect față de oamenii muzeului.

Activitățile rezervate Nopții Europene a Muzeelor – Noaptea Artelor pentru Satu Mare au fost numeroase și deosebit de atractive, pline de culoare și armonie. Opțiunea de a vizita muzeul  a oferit publicului o doză sănătoasă de artă și bună dispoziție prin numeroasele momente artistice denumite generic ”Arta în ritmul muzicii”. Publicul a putut să savureze în voie interpretări din muzica clasică, folk, corală. Aceste daruri muzicale au fost oferite cu generozitate de numeroși artiști sătmăreni: Stela Danciu, Andrei Dula, Simo Peter  de la Filarmonica de Stat Dinu Lipatti din Satu Mare,  tinerii de la Grupul Inedit 87 NORD,  tânăra interpretă, Alexandra Sorian de la Școala de Arte, grupul coral MT Creative Art Studio condus de profesorii Beata și Răzvan Pop.

Noaptea muzeelor a vorbit printre altele și despre activitatea oamenilor Muzeului Județean Satu Mare. Deosebit de interesantă a fost prezentarea ” Arta restaurării” de către restauratorul Adela Dobrescu, fiind evidențiată munca oamenilor cu ”două mâini drepte” cum li se mai spune specialiștilor restauratori de la Muzeul Județean Satu Mare prin grija cărora mărturiile sunt aduse în actualitate fiind exemplificată munca lor.

Noaptea muzeelor a lăsat loc și câtorva surprize. Una dintre ele a fost cea în care angajații muzeului alături de artiștii plastici sătmăreni i-au urat Cristinei Gloria Oprișa, un La mulți ani! cu ocazia apropiatei zile de naștere. Cu toții i-au multumit pentru munca și  întreg efortul de peste ani de a aduce pe simezele spațiului muzeal una dintre cele mai îndrăgite expoziții Micul Prinț, dar și pentru alte multe activități și proiecte derulate de-a lungul timpului. Un gest de prietenie și apreciere, de la inimă la inimă pentru care sărbătorita a ținut să le mulțumească din suflet.

O altă surpriză a fost pregătită întregului personal al Muzeului Județean Satu Mare. Am putea spune că de data aceasta, Daniela Bălu a fost ”complicele” unui moment inedit alături de corul de copii condus de profesorii Beata și Răzvan Pop. Surpriza a fost o dedicație muzicală, prin interpretarea unui ”La mulți ani”! din toată inima.

La capitolul surprize putem include fără doar și poate spectacolul de proiecții pe clădirea muzeului, cu imagini de epocă și din colecțiile de artă ale instituției. Acest moment impresionant prin multitudinea de imagini rare a fost asigurat prin grija Centrului Cultural G. M. Zamfirescu.

Noaptea Artelor a fost de bună seamă un frumos popas cultural pe care sătmărenii l-au apreciat poate și mai mult acum, în această situație deloc confortabilă pentru oamenii muzeelor de a-și face cunoscute doleanțele, îndreptățite de altfel, prin recunoșterea muncii lor, a unui angajament permanent pe care ei și l-au asumat față de patrimoniul cultural local și în egală măsură, cel național.

You may also like

Leave a Comment