Activitatea de voluntariat de la ”O masă caldă” a cucerit interesul și implicarea tinerilor din Satu Mare

by Stefania Crisan

Tot mai mulți tineri sătmăreni se  implică în acțiunile de voluntariat ca formă  de manifestare a angajamentului lor față de responsabilitatea socială și totodată din dorința de a veni în sprijinul celor aflați în nevoie din comunitatea sătmăreană. O astfel de experiență este descrisă și prin acțiunile de la ”O masă caldă”, locul în care numeroși tineri aleg să dea o mână de ajutor cu o porție de mâncare asistaților Adăpostului de noapte din municipiu, dar și altor sătmăreni cărora suferințele trupești le-au produs o serie de neputințe.

Bunăoară, parteneriatul pe care Asociația O masă caldă îl derulează alături de Colegiul Național Mihai Eminescu de aproape 2 ani poate fi luat ca exemplu pentru modul în care tinerii au înțeles să se implice în acțiunile cu caracter social.  După cum  a sesizat și managerul Asociației ”O masă caldă” din Satu Mare, Simona Gavrilă, elevii de la colegiul sătmărean susțin în bună măsură activitatea săptămânală de la cantina asociației, existând deja o concurență pentru ocuparea unui loc în echipele de gătit.”Copiii vin cu mare drag, iar coordonatorii noștri îi primesc cu căldură. În tot acest timp pot să spun că s-a creat o legătură benefică și pentru noi și pentru copii. Mă bucur că există această resursă de forțe proaspete care oferă din timpul lor pentru a fi în slujba comunității. Participarea la acțiunile asociației oferă tinerilor posibilitatea de a se ghida după valorile pe care le cultivăm și anume implicarea consecventă în ajutorarea semenilor și în egală măsură simplitatea gestului de a-ți ajuta semenii pentru că uneori chiar și o porție de mâncare schimbă în bine viața unui om” este de părere Simona Gavrilă.

Succesul pe care îl are  ”O masă caldă”  în comunitate stă și în colectivul de voluntari, tot mai numeros de la un an la altul. Cu o activitate de peste 8 ani, în prezent asociația  are 130 de persoane înscrise pentru prepararea meniurilor din care 50-60 sunt persoane active. Prin implicarea voluntarilor poate fi asigurată masa a 85 de persoane ( 60 de persoane de la Adăpostul de Noapte și 25 de persoane, pacienți ai Centrului pentru Sănătate Mintală din Satu Mare) de trei ori pe săptămână, respectiv în zilele de joi, vineri și sâmbătă, în celelalte zile hrana fiind asigurată  de altă asociație.

Folosindu-se de un laitmotiv al anilor de început, asociația are ca pricipal obiectiv pentru anul 2024 de a reactualiza aceste principii după care s-a lăsat ghidată în misiunea ei și anume răspunsul ferm la nevoile semenilor, dar și importanța voluntariatului.  Activitatea din acest an a asociației se derulează pornind de la îndemnul din Evanghelia după Matei și anume ”voi sunteți sarea pământului„ și „lumina lumii” în sensul de a aduce lumină, de a fi esențiali pentru oamenii din jurul lor.

Asociația ”O masă caldă” funcționează pe bază de voluntariat, sursele asigurării alimentelor fiind exclusiv din donații . Conceptul a fost agreat de foarte mulți sătmăreni, am putea spune că ”le-a mers la suflet” întrucât pe lângă caracterul umanitar deține și principii sănătoase și transparente a fondurile și a calității produselor folosite la prepararea hranei. Acest lucru a fost îndeajuns de convingător pentru ca oamenii, inclusiv firme sătmărene să doneze în mod constant pentru susținerea activității ”O masă caldă”. În prezent cantina O masă caldă își desfășoară activitatea într-un spațiu pus la dispoziție de Parohia Sf. Francisc de pe str. Rodnei din municipiul Satu Mare. Asociația a lăsat loc implicării tuturor oamenilor care sunt mânați de aceeași dorință de a aduce un strop de bucurie și savoare în viețile celor încercați de soartă. Pentru a fi voluntar la ”O masă caldă” procedura de înscriere este cât se poate de simplă, respectiv se trimite un mesaj cu numele și un număr de telefon pe pagina de facebook a asociației sau prin email.

You may also like

Leave a Comment