La 24 iunie, credincioșii sărbătoresc Nașterea Sfântului Proroc Ioan Botezătorul, Înaintemergătorul Domnului
Iată că în acest an, în a doua zi de Rusalii este prăznuită Naşterea sfântului Proroc Ioan Botezătorul cel numit ”înger în trup” și ”împlinitor” al planului de mântuire al lumii. Este înaintemergător, botezător al Domnului și totodată, proroc al Domnului, care leagă Vechiul Testament de Noul Testament.
Iohanan înseamnă în limba ebraică „Dumnezeu a avut milă”, „Cel miluit de Dumnezeu”, „Cel agreat, sau iubit de Dumnezeu”.
Nașterea lui Ioan este descrisă în Evanghelia după Luca, unde se relatează cum arhanghelul Gabriel a anunțat nașterea sa părinților săi, Zaharia și Elisabeta.
Biserica a închinat Sfântului Ioan Botezătorul șase sărbători: zămislirea – 23 septembrie; nașterea – 24 iunie; soborul – 7 ianuarie; tăierea capului – 29 august; prima și a doua aflare a capului – 24 februarie; a treia aflare a capului – 25 mai.
Tropar, glasul 4:
„Proorocule şi Înaintemergătorule al venirii lui Hristos, după vrednicie a te lăuda pe tine nu ne pricepem noi, cei ce cu dragoste te cinstim; că nerodirea celeia ce te-a născut şi amuţirea părintelui tău s-a dezlegat, întru slăvită şi cinstită naşterea ta şi Întruparea Fiului lui Dumnezeu lumii se propovăduieşte”.
Sărbătoarea este aproape de solstițiul de vară, când zilele sunt cele mai lungi. În tradiția creștină, acest lucru simbolizează creșterea luminii spirituale pe care Ioan Botezătorul a adus-o în lume prin pregătirea venirii lui Hristos.
În tradiția populară praznicul este cunoscut și cu numele de Sânziene sau Drăgaica fiind o sărbătoare care celebrează anotimpul verii și a naturii.
În multe regiuni, oamenii culeg flori de sânziene, pe care le folosesc pentru a face coronițe. Acestea sunt purtate sau puse în gospodării pentru a aduce noroc și sănătate. Se aprind focuri, iar fetele își ghicesc ursitul aruncând coronițe peste case sau în ape curgătoare.